Home » Business » Proiectul de apă și canal din Bârlad riscă să fie blocat din nou, din cauza crizei de forță de muncă

Proiectul de apă și canal din Bârlad riscă să fie blocat din nou, din cauza crizei de forță de muncă

de Dănuț CIOBANU 

Proiectul de apă și canal din municipiul Bârlad a ajuns la a cincea licitație. Firmele se pot înscrie în perioada 20 august – 24 septembrie 2020. După primele patru licitații eșuate din cauza lipsei de oferte, se pare că nu valoarea investiției este cauza principală pentru blocarea proiectului. Criza forței de muncă din județul Vaslui face ca firmele să nu mai depună oferte, în condițiile în care sunt deja în derulare proiectele de apă și canal din Vaslui, Huși și Negrești.

SC Aquavas Vaslui a încărcat pe SEAP pentru o nouă licitație proiectul de apă și canal din municipiul Bârlad. Până la această dată au mai avut loc încă patru licitații, însă din cauza lipsei de ofertanți execuția lucrărilor nu a fost adjudecată. Daniela Grigoraș, purtător de cuvânt al SC Aquavas Vaslui, a spus că în această perioadă firmele se pot înscrie la licitație și pot solicita clarificări în ceea ce privește derularea contractului de execuție.

”În data de 20 august 2020 a fost publicat anunțul de participare pe SEAP. Firmele se pot înscrie la licitație până pe data de 24 septembrie 2020 la orele 15.00. În această perioadă se pot depune ofertele”, a precizat Daniela Grigoraș.

Pentru ca noua licitație să aibă succes, valoarea proiectului a fost actualizată. Astfel, de la o valoare de 44 milioane de lei, în prezent, proiectul are o valoare estimată de 66.095.452 lei. Valoarea proiectului a fost actualizată în raport cu legislația în vigoare, privind implementarea proiectelor cu finanțare europeană fazate din perioada de programare 2007-2013, pentru perioada de programare 2014-2020.

Modernizarea rețelelor de apă 

Pe secțiunea alimentare cu apă, investițiile vizează reabilitarea rețelelor de apă, extinderi ale rețelelor de apă potabilă și instalarea unor stații de pompare a apei potabile. Reabilitarea rețelelor de apă potabilă din municipiul Bârlad se va realiza pe o lungime de 9.017 metri. Printre străzile în care se vor desfășura lucrări de reabilitare se numără Stroe Beloescu, Vasile Lupu, Siret, Nicolae Iorga, Transilvaniei, V.I. Popa, Decebal, Gen. Naumescu, Dragoș Vodă, B-dul Republicii.

La capitolul extindere rețele de apă potabilă, investițiile se vor realiza pe o lungime de 35.490 metri (35 kilometri). Practic, vor fi extinse rețele de apă pe majoritatea străzilor unde, în prezent, nu există instalații de alimentare. Printre străzile care sunt prevăzute lucrări de extindere se numără Aleea 4 (Topârceanu), Aleea 5, Aleea 6, Aleea 7, Aleea 8, Aleea Brândușa, Aleea M. Eminescu, Ion Codrescu.

Potrivit indicatorilor tehnici ai investiției pe componenta sistemului de alimentare cu apă, în municipiul Bârlad vor fi instalate 11 stații de pompare apă potabilă (inclusiv zona de protecție sanitară).

Investiții în canalizare

La capitolul canalizare, proiectul prevede mai multe investiții în zonele în care populația orașului nu beneficiază  de servicii de canalizare. Astfel, vor fi reabilitate colectoare de apă uzată pe o lungime de 9.854 metri și vor fi realizate extinderi ale rețelei de canalizare pe o lungime de 23.994 metri. De asemenea, vor fi montate cinci stații noi de pompare a apei uzate și vor fi instalate pe o lungime de 1.106 metri conducte pentru refulări care sunt branșate la stațiile de pompare a apei uzate.

Printre străzile pe care se vor executa lucrări la sistemul de canalizare se numără Avram Iancu, Crângului, Comuna din Paris 1 și 2, Aleea Parc 1, 2, și 3, B-dul Primăverii, B-dul Republicii, Șos. Tecuciului 1 și 2, 1 Decembrie, Bradului, Col. Simionescu Sava.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: