Home » Administratie » Rectificarea bugetului Bârladului a primit, în sfârșit, votul consilierilor!

Rectificarea bugetului Bârladului a primit, în sfârșit, votul consilierilor!

O ședință furtunoasă, ca de final de mandat. Ședința de îndată convocată ieri în sala Cinematografului „Victoria” nu a fost lipsită de virulente atacuri politice, însă la final, consilierii PNL și cei PSD au ajuns la un consens. Au votat rectificarea de buget, atât de așteptată, având în vedere necesitatea alocării urgente de fonduri către sănătatea și învățământul din Bârlad.

Proiectul a trecut după îndelungate dezbateri iscate pe seama amendamentului propus de social-democrații din legislativul bârlădean. Aceștia nu au fost de acord cu suplimentarea fondului de rezervă al Primăriei, cu 320.000 de lei, și au propus redirecționarea banilor spre Direcția de Asistență Socială, pentru testarea Covid a profesorilor și elevilor. Primarul Dumitru Boroș le-a explicat consilierilor PSD că nu există cadrul legal pentru o asemenea destinație, testarea fiind făcută doar prin DSP.

După cea de-a doua pauză solicitată de consilierii PSD, aceștia și-au nuanțat amendamentul, propunând de această dată doar direcționarea banilor către DAS, pentru diverse cheltuieli ce se vor face la Direcție, în acest an. Propunerea a fost agreată de majoritatea consilierilor, iar proiectul a trecut. De fapt, cei 320.000 de lei reprezentau o economie pe care DAS a făcut-o, iar primarul și-a dorit transferarea banilor în fondul de rezervă, „pentru zile negre”.

Bugetul alocat pentru începerea anului școlar la Bârlad este de 1.458.000 de lei

Fondurile care vor fi alocate școlilor din Bârlad pentru începerea și desfășurarea în bune condiții a cursurilor în noul an școlar este de aproximativ 1.500.000 de lei, cu 500.000 de lei mai mare decât sumele alocate școlilor din Vaslui, după cum a declarat edilul Bârladului. Acesta a ținut să precizeze că s-a pierdut timp din cauza opoziției consilierilor PSD, care au respins proiectul de două ori.

Social-democrații au replicat că s-au împotrivit adoptării proiectului rectificării bugetare întrucât nu au fost prezentate la mapă explicații clare privind alocarea sumelor din buget pentru învățământ.

În condițiile actuale, directorii unităților de învățământ din Bârlad vor trebui să se miște destul de repede pentru a face achiziții pe SEAP și astfel școlile să intre cât mai curând în posesia echipamentelor tehnice destinate cursurilor online, precum și a materialelor de dezinfecție. Din bugetul local au fost alocați 625.000 de lei pentru achiziția de laptopuri, 94.500 lei pentru camere web, 350.000 de lei pentru tablete, 186.000 lei pentru rețele de internet, 40.080 lei pentru termometre, 160.000 lei pentru dezinfectanți și 74.000 lei pentru alte materiale de curățenie. Având în vedere timpul rămas până la deschiderea anului școlar, este puțin probabil ca școlile să reușească să achiziționeze toate echipamentele și materialele necesare până pe 14 septembrie. (M.N.)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*