Home » Local » Vasluiul împarte cu județele Teleorman și Buzău coada clasamentului național la salarii, șomaj și numărul de pensionari

Vasluiul împarte cu județele Teleorman și Buzău coada clasamentului național la salarii, șomaj și numărul de pensionari

Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui se află în grupul celor mai vulnerabile județe din România, în funcție de nivelul salariului, rata șomajului și numărul de pensionari raportat la un salariat. Cu salarii mici, șomaj ridicat și un număr mare de pensionari la un salariat, Vaslui a acumulat doar 27 de puncte în clasamentul național. Plutonul celor mai sărace județe este întregit de județe precum Buzău și Teleorman. 

Vasluiul se află în topul județelor din România unde condițiile de viață ale populației sunt din cele mai proaste. HotNews.ro a întocmit o listă a județelor vulnerabile din țară luând în calcul trei indicatori: salariul mediu net; șomajul și numărul de pensionari ce revin la un salariat. Pe primele patru locuri ale tabelului se află cele mai puternice zone economice din România, și anume București, Ilfov, Timiș și Cluj. La polul opus, județele vulnerabile cu cea mai mică perspectivă de dezvoltare sunt Vaslui, Teleorman, Suceava și Buzău.

Plecând de la cei trei indicatori, în baza acordării unor punctaje s-a întocmit clasamentul final la nivel național. Astfel, județele cu salariul cel mai mic, șomajul cel mai mare și valoarea minimă a raportului pensionari/salariați  a primit un punct, iar județele cu salariul cel mai mare, șomajul cel mai mic și numărul cel mai mare de pensionari raportat la numărul de salariați a primit 42 de puncte.

Județele care se clasează cel mai bine în funcție de acești trei indicatori sunt  București, Ilfov, Timiș, Cluj și Sibiu. Printre județele cele mai vulnerabile din țară se numără Vrancea, Vaslui, Suceava, Buzău și Teleorman.

Topul județelor din Moldova după criteriul indicatorului care combină nivelul salariilor, rata jomajului și numărul de pensionari raportat la un salariat este următorul: Iași – 99 de puncte; Botoșani – 56 puncte; Bacău – 45 puncte; Neamț – 36 puncte; Vaslui – 27 puncte; Suceava – 25 puncte.

Cel mai mic grad de ocupare al populației 

Județul Vaslui se va clasa în următorii ani pe ultimul loc în regiunea Moldovei în ceea ce privește populația ocupată civilă medie. Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, la sfârșitul acestui an populația ocupată din județul nostru va fi de 120.800 persoane, pentru ca în anul 2023 acest număr să crească la 123.300 persoane.

Pentru restul județelor din regiune, gradul de ocupare al populației active din anul 2023 va fi următorul: Bacău – 208.500 persoane, Botoșani – 138.000 persoane; Iași – 298.500 persoane; Neamț – 182.100 persoane; Suceava – 222.400 persoane.

Dacă ne raportăm la datele statistice publicate de Direcția Județeană de Statistică Vaslui, potrivit cărora la data de 1 iulie 2019 județul nostru avea o populație totală de 499.805 persoane, rezultă că peste trei ani numai un procent de 24,6% din populația civilă va fi ocupată.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: