Home » Local » Au vasluienii bani să își cumpere vechime în muncă?! Pentru șase ani trebuie achitată suma de 40.000 de lei

Au vasluienii bani să își cumpere vechime în muncă?! Pentru șase ani trebuie achitată suma de 40.000 de lei

de Dănuț CIOBANU 

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege, prin care permite cumpărarea de vechime în muncă. Solicitanții vor putea cumpăra maxim șase ani, iar banii trebuie achitați până la 31 august 2021. Pentru șase ani de vechime, petentul trebuie să achite 40.000 de lei. Pe perioada vechii legi care a acordat dreptul de cumpărarea de vechime, în județul Vaslui s-au încheiat 769 de contracte de asigurare.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de lege care reglementează asigurarea retroactivă la pensie. Dacă actul normativ va intra în vigoare, oamenii îşi vor putea cumpăra vechime pentru o perioadă cumulată de maximum şase ani, cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului prin care se asigură retroactiv.

Dincolo de a fi o facilitate acordată populației pentru a se asigura la sistemul public de pensii, inițiativa reprezintă un instrument eficiant pentru colectarea de fonduri la bugetul de asigurări sociale. Spre exemplu, pentru a cumpăra șase ani de vechime, o persoană trebuie să plătească 40.000 de lei, o sumă foarte mare pentru majoritatea celor care își doresc să aibă o pensie la bătrânețe. Pe perioada vechii legi prin care s-a permis cumpărarea de vechime, și care a fost în vigoare în perioada 2016-2018, în județul Vaslui s-au încheiat 769 de contracte de asigurare. Numai în anul 2018, vasluienii au cumpărat vechime în muncă de 4,5 milioane de lei.

Conform inițiativei legislative, venitul asigurat trebuie să fie mai mare sau egal cu salariul minim brut pe ţară, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. În anul 2020, venitul asigurat la pensie trebuie să fie de minimum 2.230 de lei. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Astfel, CAS-ul plătit retroactiv va fi de 25% din venitul asigurat pentru anul curent. Potrivit proiectului de act normativ, plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2021.

În prezent, în evidențele Casei Județene de Pensii Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei.

Începând din data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei. Conform prevederilor art. 41 din OUG nr.135/2020, tot din data de 1 septembrie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*