Home » Agricultura » Începe a doua etapă de verificare a culturilor de primăvară. Peste 100.000 de hectare, calamitate de secetă

Începe a doua etapă de verificare a culturilor de primăvară. Peste 100.000 de hectare, calamitate de secetă

Specialiștii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) Vaslui vor începe a doua etapă de verificare a culturilor agricole de primăvară afectate de secetă. La această dată mai sunt de verificat suprafețele agricole din șase UAT-uri. Însă, cum legislația a permis fermierilor să depună rapoarte operative privind culturile afectate de secetă până la data de 1 septembrie 2020, suprafața calamitată raportată a crescut. Acest lucru s-a datorat și posibilității de a adăuga și alte culturi în documentele operative.

Ȋncepând din data de 3 august 2020, s-a demarat acțiunea de verificare a culturilor agricole de primăvară. Comisiile care realizează controalele în teren sunt formate din trei persoane aparţinând DAJ Vaslui, APIA Vaslui și primăriei locale.

”Am verificat până la această dată 9.000 de procese verbale privind suprafețe cu culturi de primăvară afectate de secetă. În condițiile în care după ce noi am făcut verificările în teren au fost declarate și alte suprafețe calamitate de secetă, vom merge pentru a doua oară în UAT-uri pentru a constata daunele provocate de secetă”, a precizat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Cea mai afectată cultură de primăvară este porumbul. Dacă la floarea soarelui gradul de afectare variază între valori cuprinse între 50 și 90%, la porumb pagubele sunt de 100%. În județ sunt semănate cu porumb circa 93.000 de hectare.

Conform Ordinului nr. 222/august 2020 emis de Ministerul Agriculturii, acțiunea de verificare în teren a culturilor de primăvară afectate de secetă se va finaliza în data de 15 septembrie. Până la sfârșitul lunii septembrie, vor fi transmise la Ministerul Agriculturii datele cu privire la suprafețele agricole afectate și evaluarea privind pierderile înregistrate.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: