Home » Business » Pandemia de coronavirus pustiește economia locală. Debutanții în afaceri au dispărut

Pandemia de coronavirus pustiește economia locală. Debutanții în afaceri au dispărut

Tot mai puțini vasluieni doresc să își înființeze o firmă. La sfârșitul lunii iulie 2020, în județul Vaslui erau înregistrate în total 345 de Societăți cu Răspundee Limitată – Debutant (SRL-D), din care 309 erau în funcțiune. Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, alte 10 firme sunt în curs de înființare, în timp ce 36 societăți au fost radiate din Registrul Comerțului. În cursul lunii iulie, la nivelul județului Vaslui nu a fost înregistrată nicio firmă pe acest program.

”Pandemia a indus oamenilor o frică totală. Nu poți rezolva problemele fără să te întâlnești, fără să te vezi și să discuți. Nu faci aceste lucruri online. Oamenii trăiesc împreună, oamenii trăiesc prin sentimente. Așa se rezolvă și problemele economice. Când se blochează activitatea lumea nu mai are relații, scade energia pozitivă, interesul și se amână investiții. Poate că mulți oameni ar vrea să își facă o societate, dar așteaptă să treacă pandemia”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Programul SRL-D este reglementat de către OUG nr. 6/2011 și a fost realizat pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către tinerii întreprinzători. Afacerile vizează domenii precum transport, construcții, reparare autovehicule, comerț cu amănuntul, coafură, alte activități de înfrumusețare etc.

Pentru a putea beneficia de alocația financiară nerambursabilă până la 10.000 de euro, societatea trebuie să fie înființată de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanți asociați. De asemenea, beneficiarii trebuie să angajeze, cu contract de muncă, pe durată nedeterminată, cu norma întreagă și să mențină în activitate cel puțin doi salariați de la momentul obținerii facilităților și să reinvestească, anual, cel puțin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*