Home » Invatamant » Cum va debuta noul an școlar la Școala „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad?

Cum va debuta noul an școlar la Școala „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad?

Deschiderea anului școlar 2020-2021 nu va fi una obișnuită nici pentru elevii Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad. În prima zi de școală vor intra în sălile de curs elevii claselor pregătitoare, ai claselor primare, cei ai claselor a VIII-a și doar jumătate din efectivele claselor V-VII.

Concret, elevii claselor pregătitoare, primare și cei din clasele a VIII-a vor frecventa cursurile zilnic, în condiții de distanțare și securitate, modificări ale programului apărând doar în cazul elevilor din clasele V-VII, care vor fi prezenți în clase prin rotație, câte o săptămână, cealaltă săptămână participând la cursuri online.

Elevii celor cinci clase Step by step vor învăța în două schimburi, părinții și învățătoarele stabilind de comun acord ca în pauze elevii să rămână tot în clase pentru a fi supravegheați mai bine.

Față de alte unități de învățământ, Școala „Episcop Iacov Antonovici” nu are probleme cu banii necesari achiziționării de tablete, laptopuri, măști, dezinfectanți și alte materiale sanitare. Unitatea a reușit să drămuiască banii din bugetul propriu și, în plus, a achiziționat materiale sanitare și dezinfectanți încă de la începutul pandemiei. Problema școlii este spațiul, dar conducerea instituției a găsit soluții, astfel încât să fie respectată distanțarea între elevi.

Ca și în cazul celorlalte școli, în zilele următoare, autoritățile județene vor trebui să-și dea acceptul în privința planului de măsuri propus de Școala „Episcop Iacov Antonovici”, în baza căruia să poată fi desfășurată activitatea în noul an școlar. În urma evaluării stării de sănătate, a incidenței cazurilor de infectare cu SARS-COV-2, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a considerat scenariul galben ca fiind cel mai potrivit pentru școlile din Bârlad, astfel încât riscurile să fie cât mai mici. Nu toți părinții și dascălii sunt de acord cu scenariul galben, unii dintre ei fiind de părere că școala ar fi trebuit să se facă ori online, ori cu toți copiii la școală. Ei consideră că acest scenariu hibrid nu va reuși să stopeze răspândirea coronavirusului.

Elevii care vor veni la școală se vor dezinfecta pe mâini la intrare, iar dacă nu au mască de protecție li se va oferi câte una, în limita stocului existent. Nu li se va măsura temperatura, așa că răspunderea principală va cădea pe umerii părinților, care vor trebui să facă triajul acasă.

Conform reglementărilor Ministerului Sănătății, apariția unui caz de infectare cu coronavirus într-o clasă, va duce la suspendarea cursurilor pentru clasa respectivă, iar înregistrarea a trei cazuri într-o școală, va însemna închiderea temporară a școlii.

Temerea pe care o au unele cadre didactice este ca nu cumva școlile să se închidă după prima sau a doua săptămână, având în vedere incidența destul de crescută a cazurilor de COVID în zona Bârlad.

DSP Vaslui va actualiza săptămânal situația epidemiologică și, în funcție de rezultatele evaluării, va dispune ce scenariu vor trebui să aplice școlile din Bârlad. (M.N.)

About admin

%d blogeri au apreciat: