Home » Local » Festival de absențe nemotivate în școlile vasluiene. Peste 400 de familii și-au pierdut alocația de susținere

Festival de absențe nemotivate în școlile vasluiene. Peste 400 de familii și-au pierdut alocația de susținere

de Dănuț CIOBANU 

Un număr de 443 familii din județul Vasului și-au pierdut alocațiile de susținere, din cauza absențelor nemotivate făcute de copii. În total, diminuările și suspendarea de la  plată a alocațiilor se ridică la suma de 202.809 lei. Din numărul total de copii de vârstă școlară din familiile beneficiare de alocație, nu mai puțin de 2.869 copii au bifat absențe nemotivate.

Pentru mulți elevi județul Vaslui absențele nemotivate de la cursuri sunt la ordinea zilei. Conform situaţiei transmise de către Inspectoratul Şcolar Judeţean către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui, în semestrul al ll-lea al anului şcolar 2019/2020, din numărul total de 13.698 copii de vârstă şcolară din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, 2.869 de copii (20,94%) au înregistrat absenţe nemotivate.

În urma importării absenţelor nemotivate, AJPIS Vaslui a procedat la diminuarea/suspendarea drepturilor la alocaţie de susţinere a familiei, după cum urmează: pentru 298 familii (348 de copii cu absenţe nemotivate) s-a procedat la suspendare cu 20% pe o perioadă de 3 luni;

pentru 10 familii (22 de copii cu absenţe nemotivate) s-a procedat la suspendare cu 50% pe o perioadă de 3 luni. Impactul diminuărilor pentru cele trei luni este de 42.435 lei. De asemenea, pentru 135 familii (169 de copii cu absenţe nemotivate) s-a procedat la suspendarea de la plată pentru o perioadă de șase luni, impactul bugetar fiind de 160.374 lei.

”Pe perioada instituirii stării de urgenţă prin Decretul nr. 195/2020 pe teritoriul României, beneficiile care au ca şi condiţie frecventarea cursurilor învăţământului de zi s-au acordat fără întrerupere (art. IX din OUG 30/2020)”, a spus Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

Alocația pentru susținerea familiei se acorda în condițiile în care familiile care au în întreținere copii, realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 530 de lei și nu dețin nici un bun din lista acelor bunuri care conduc la excluderea acordarii dreptului.

În esență, aceasta lista cuprinde clădiri – spații locative în afara locuinței de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, autocamioane, tractor, combină, suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare neta de producție anuală depașește 2.500 euro.

Alocația pentru susținerea familiei a fost instituită prin Legea nr. 277/2010 și se adresează familiilor ce au în îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani și realizează venituri mai mici decât valoarea unui prag stabilit de lege. Unul din obiectivele acordării alocației de susținere urmărește stimularea frecventării cursurilor unei forme de învățământ.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: