Home » Invatamant » Soluții pentru criza COVID-19. Mai multe UAT-uri vasluiene vor beneficia de Internet gratuit

Soluții pentru criza COVID-19. Mai multe UAT-uri vasluiene vor beneficia de Internet gratuit

Pandemia de coronavirus a transformat radical modul în care elevii vor urma cursurile școlare. În condițiile în care în multe localități va fi aplicat scenariul galben, în care elevii vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală prin rotaţie, accesul unităților școlare la Internet este extrem de important. În acest sens, programul european WiFi4EU , Internet wireless gratuit în spațiile publice, poate fi o soluție pentru învățământul online în localitățile fără conexiune la Internet. Atât școlile cât și elevii se pot conecta gratuit la aceste rețele. Costurile pentru întreținerea rețelei și a abonamentului la conexiunea de Internet care oferă o vitezã de descărcare de minimum 30 Mbps sunt acoperite de administrația locală.

În județul Vaslui sunt 19 comune printre care Bălteni, Cozmești,  Șuletea, Pogana, Viișoara sau Hoceni, municipiul Bârlad și orașul Negrești care au aplicat în cadrul acestui program.

” La fiecare școală din comuna Hoceni se va afla un sistem de preluare a Internetului prin WiFi. Acest aspect aduce în primul rând un avantaj școlilor, dacă ne gândim că în perioada următoare există posibilitatea să facem școală online. Prin urmare, toate persoanele care vor vrea să acceseze Internetul vor putea să o facă gratuit și, așa cum spuneam, copiii și cadrele didactice din Hoceni”, a spus Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.

Anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul galben, care vizează un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie. Scenariul roșu, cel de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acestă situație, şcoala se închide, iar orele se vor face online.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: