Home » Comunicate » Suspiciune de pestă porcină africană în două gospodării din comuna Ciocani

Suspiciune de pestă porcină africană în două gospodării din comuna Ciocani

Ieri, 14 septembrie 2020, la solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul  Local de Combatere al Bolilor ( CLCB ), care a aprobat  Planul de măsuri pentru suspiciunea de pestă porcină africană la efectivele de suine dintr-o exploatație din localitatea Ciocani, comuna Ciocani.

În data de 13 septembrie 2020, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză, suspiciunea a două  focare de pestă porcină africană la porcii domestici  din două exploatații de tip gospodăresc din localitatea Ciocani, comuna Ciocani. Numărul de porcine afectate și moarte ca urmare a îmbolnăvirii este de 26 de capete la nivelul unei exploatații și trei capete în cea de a doua exploatație.

Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele provenite de la porcinele bolnave au fost afluite la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse următoarele măsuri: punerea sub supraveghere a exploatațiilor afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de animale din exploatațiile respective; a fost luată decizia de instituire a două filtre: filtrul rutier numărul 1 la intrarea în localitatea Ciocani dinspre Bârlad și filtrul numărul 2 – control și dezinfecție mijloace auto, la ieșirea din localitatea Ciocani spre localitatea Coroiești.

Facem apel pe această cale la cetățeni și la crescătorii de porcine să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

 

Cancelaria Prefectului Vaslui,

14.09.2020

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: