Home » Local » Criza economică a relansat munca la negru. 24 de vasluieni, depistați că prestau muncă nedeclarată

Criza economică a relansat munca la negru. 24 de vasluieni, depistați că prestau muncă nedeclarată

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au verificat 68 de angajatori în domeniul relațiilor de muncă.  Din cele 68 de controale efectuate, 62 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În acest context, în luna august 2020 au fost identificați 12 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Dintre aceștia, 10 angajatori foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă, un angajator nu a transmis contractul individual de muncă în registrul general de evidență al salariaților cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității, iar un angajator folosea salariații cu contracte individuale de muncă în afara programului de lucru repartizat în contracte.

”Au fost identificate 24 de persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 21 persoane nu aveau încheiate contracte individuale de muncă. O persoană nu avea transmis contractul individual de muncă în aplicația informatică Revisal cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității, iar doi salariați prestau activitate în afara programului de lucru repartizat în contractele de muncă cu timp parțial.  Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna august a fost de 440.000 lei”, a precizat Manuela Moraru, purtător de cuvânt al ITM Vaslui.

În luna august, în domeniul relațiilor de muncă în total au fost aplicate 15 de sancțiuni contravenționale, din care 12 de amenzi în valoare de 443.000 lei și 2 avertismente. Au fost trasate un număr de 137 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: