Home » Local » Pacienții din județ care s-au vindecat de COVID pot salva vieți donând plasmă la Centrul de Transfuzie din Bârlad

Pacienții din județ care s-au vindecat de COVID pot salva vieți donând plasmă la Centrul de Transfuzie din Bârlad

Din luna aprilie, la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) din Bârlad, doar zece persoane vindecate de COVID au donat plasma convalescentă. Pacienții care se afla în convalescenta, după ce s-au vindecat de COVID-19, pot veni la centru pentru donare de plasmă, în ultima săptămână din lună.

„Pe 26 septembrie este zi de donare de plasmă. Donatorii trebuie să prezinte documente medicale care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii. De asemenea, trebuie să întrunească toate criteriile pentru donare, aceleași cu cei care donează sânge. Persoanele care vor să salveze vieți prin donare de plasmă trebuie să aibă vârstă până în 50 de ani. Din sângele total se decantează plasma și masa eritrocitară. Probele prelevate sunt trimise la București pentru testarea anticorpilor. În două săptămâni primim răspunsul și dacă au fost identificați anticorpii necesari, livram cantitatea de plasmă spitalelor suport COVID. Plasma ajunge în secția ATI, unde bolnavilor li se administrează perfuzabil”, a declarat pentru EstNews, dr. Violeta Nistor, directoarea CJTS Bârlad.

Donatorii de plasmă sunt recompensați cu tichete de masă de aceeași valoare cu a celor care donează sânge. Având în vedere numărul mare de pacienți COVID, care au nevoie de plasmă pentru a fi salvați, Centrul de transfuzii sanguine Bârlad face apel către toți pacienții care s-au vindecat de COVID în ultima lună să dea dovadă de solidaritate și să ajute semenii aflați la limita dintre viață și moarte. (M.N.)

About admin

%d blogeri au apreciat: