Home » Local » FEPA Bârlad moare după modelul ARO! Judecătorii de la Iași au în mână soarta fabricii, sursa: Cetateanul.net

FEPA Bârlad moare după modelul ARO! Judecătorii de la Iași au în mână soarta fabricii, sursa: Cetateanul.net

Articol preluat de pe site-ul Cetateanul.net

„Încă o ramură a industriei românești moare cu zile pe mâna lichidatorilor. Fepa Bârlad, o întreprindere-cheie a recunoscutei industrii românești de odinioară, este cu lumânarea la creștet. Judecătorii Curții de Apel Iași vor decide pe cine vor chema: preotul sau medicul? ANAF le cere schimbarea administratorului judiciar.

FEPA a plecat „pe drumul” Aro Câmpulung

Perspectivele procesului post-privatizare păreau a fi bune la Bârlad, în ciuda datoriilor mari ale întreprinderii. După transferul proprietății din 2005, piața articolelor de robinetărie este în creștere, datorită necesității retehnologizării centralelor termoelectrice și a dezvoltării continue a sectoarelor de prelucrare a petrolului, transportul și distribuția gazelor naturale și nu în ultimul rând energetica nucleară.

În plus, deoarece un mare număr de obiective industriale românești au fost dotate încă de la înființare cu aparatură FEPA (Metrorex este unul dintre exemple), întreținerea instalațiilor trebuie realizată tot cu astfel de produse, mai ales datorită compatibilității lor cu restul instalațiilor, ne-au mai spus specialiști în economie.

Existau toate premisele pentru ca privatizarea să aibă succes în cele din urmă, după o mult-dorită ieșire a întreprinderii din insolvența în care a intrat ca urmare a datoriilor istorice. Ultimele vești nu arată însă deloc bine: tăieri de utilaje și de hale întregi și concedieri ale unor persoane care cunoșteau specificul întreprinderii (fără înlocuirea „pe măsură”), concedieri declarate de instanțe ca abuzive.

La acestea se adaugă încercarea de a vinde terenuri la jumătate de preț (vom reveni!) și apariția accidentelor de muncă mortale cauzate nu de activitatea de producție, ci de cea de tăiere a fabricii.

Sesizând că riscă să nu-și mai recupereze creanțele, ANAF a cerut judecătorului sindic să schimbe administratorul judiciar Euroconturi SPRL Suceava. În acest scop a cerut Direcției Regionale Galați să ia locul în instanță celor de la Bârlad, considerați puțin prea ”prietenoși”.

Curtea de Apel Iași, implorată de ANAF

Poate că judecătorii Curții de Apel Iași nu vor cădea în aceeași capcană și vor aprecia obiectiv dacă dezastrul FEPA are legături funcționale cu administrarea societății.

FEPA Bârlad

Reprezentantul ANAF este categoric: „Trebuie luate măsuri urgent pentru a evita intrarea în faliment a fabricii. Am constatat și semnalat o serie de nelegalități, între care valorificarea unor bunuri imobile la prețuri derizorii. Faptul este deosebit de grav în contextul în care bunurile sunt necesare desfășurării activității FEPA. Am sesizat că se impune înlocuirea administratorului judiciar.

FEPA Bârlad

 

Parchetul Bârlad a intrat pe fir

Dezastrul este întregit de acuzații de gestiune frauduloasă a bunurilor FEPA. Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad are în lucru o plângere penală pentru infracțiuni de gestiune frauduloasă. Fostul șef al departamentului Achiziții și Depozite, dat afară cum a îndrăznit ”să-și bage nasul”, le-a povestit procurorilor  despre…

Singura dată când am îndrăznit să merg în zona în care se află depozitele de materii prime, în data de 29 iunie 2020, am constatat că există „munți” de deșeuri de table în dreptul halei AMC (aparate de măsură și control – n.n.), hală care la momentul respectiv era dezmembrată până la nivelul zidurilor și acoperișului, că lipsesc un număr considerabil de utilaje din zona de prese… gestionarul (magaziei – n.n.) m-a informat că până la acea dată nu primise niciun fel de documente privind deșeurile generate în urma dezmembrării halei AMC, și ulterior comercializate … rog organele de cercetare să verifice”.

Pe vremuri pârjoleam țara să ne apărăm de invazii

FEPA Bârlad
FEPA Bârlad, ieri mândria industriei, azi la un pas de faliment.

Mulți dintre oamenii mai în vârstă au auzit poate de FEPA Bârlad doar după numele echipei de fotbal care juca pe vremuri în Divizia B.

Alții, cei care lucrau în fabrici pe când România se autointitula cu mândrie „industrial-agrară” știu despre întreprinderea din Bârlad ca o articulație-cheie a industriei românești.

Un vechi specialist din Centrala Industriilor ne explică ce înseamnă fabrica din urbea care ni l-a dat pe Cuza: „FEPA Bârlad? Toată industria apela la ei: sectorul energetic (inclusiv energetica nucleară), mineritul, chimia și petrochimia, metalurgia, constructiile de masini, industria alimentară, materialele de constructii, telecomunicațiile, transporturile feroviare, industrializarea lemnului, telecomunicațiile, textilele și pielăria… Sunt bătrân acum, nu mi le mai amintesc pe toate…”.”

About Net Rex

%d blogeri au apreciat: