Home » Local » Criză de apă în localitățile județului Vaslui. Populația și animalele, salvate de rezervoare!

Criză de apă în localitățile județului Vaslui. Populația și animalele, salvate de rezervoare!

de Dănuț CIOBANU 

Criza de apă provocată de seceta prelungită din acest an se face simțită și în suburbiile municipiului Vaslui. Pentru a asigura alimanarea cu apă a populației, municipalitatea a instalat mai multe rezervoare pentru apă potabilă. La nivelul județului Vaslui sunt mai multe localități, printre care Negrești, Fălciu, Cozmești, unde sunt probleme cu aprovizionarea cu apă a populației și animalelor. 

Primaria Vaslui a luat legătură în această vară cu cetățenii din localitățile Viișoara, Bahnari, Gura Bustei și Dealul Cornului, acolo unde în anii anteriori au fost probleme cu aprovizionarea cu apă a fântânilor și cișmelelor.

”Ca urmare a sesizărilor primite, s-a luat decizia instalării rezervoarelor cu apă unul în Viișoara, trei în Bahnari, unul în Dealul Cornului și trei în Gura Bustei. Fiecare rezervor are 2.000 litri fiecare și sunt aprovizionate cu apă potabilă, având în acest sens sprijinul ISU Vaslui care asigură alimentarea rezervoarelor cu cisterna aflată în dotarea proprie. Rezervoarele sunt instalate în curțile unor locatari care au dorit să ne ofere sprijinul, robinetele pentru populație fiind aflate pe domeniul public”, a spus Geanina Tofan, purtător de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Probleme cu aprovizionarea cu apă a populației mai sunt și în alte localități vasluiene. Din data de 20 august 2020, programul de furnizare al apei în orașul Negrești este următorul: în localitățile Glodeni, Parpanița, Poiana și Valea Mare – programul de furnizare a apei este între orele 05:00-09:00; în orașul Negrești programul de furnizare a apei este între orele 05:00-09:00, respectiv 17:00-21:00. Decizia a fost luată din cauza reducerii constante a volumului de apă din acumularea Căzănești (sursa de alimentare cu apă a orașului Negrești) cauzată de secetă.

O situație dificilă este și în satele Bălești și Fâstâci din comuna Cozmești, care nu mai au apă în fântâni. Pentru a asigura apa potabilă și cea pentru animale, Primăria Cozmești s-a pregătit din timp cu rezervoare pentru depozitarea apei și transportul acesteia în comunitățile în care este nevoie.

Probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu apă sunt și în comuna Fălciu. ”Întâmpinăm greutăți în ceea ce privește alimentarea cu apă a populației. Sunt sate unde nu avem aducțiune de apă, la Copăceana și Odaia Bogdana, unde fântânile au secat sau și-au redus considerabil debitul de apă. Căutăm soluții pentru cele două sate, iar dacă vor seca fântânile vom duce apă cu rezervoarele”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

Potrivit datelor Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, cea mai mare problemă este la acumularea Căzănești, unde de la un nivel normal de retenție al apei de 3.799.000 metri cubi (mc), în prezent volumul apei este de numai 867.000 mc. Situația stocurilor de apă în restul acumulărilor este următoarea: Solești (volum normal 12.256.000 mc – volul actual 4.157.000 mc); Cuibul Vulturilor (volum normal 4.319.000 mc – volum actual 3.754.000 mc); Pușcași (volum normal 5.446.000 mc – volum actual 4.156.000 mc); Poșta Elan (volum normal 3.354.000 mc – volum actual 2.004.000 mc); Tungujei (volum normal 8.627.000 mc – 2.857.000 mc).

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*