Home » Local » Pensionarii vasluieni nu vor organiza niciun mitig în data de 1 octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.

Pensionarii vasluieni nu vor organiza niciun mitig în data de 1 octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că a avut o discuție cu reprezentantii Instituției Prefetului în acest sens, dar pe timpul pandemiei de COVID-19 nu vor primi aprobare pentru un astfel de eveniment.

”Noi am hotărât că, dacă nu se măresc pensiile cu un procent de 40% așa cum prevede legea, vom protesta în data de 1 octombrie. Însă, din cauza crizei de sănătate, în județe nu se dă voie la organizarea de proteste. Va avea loc un miting doar la București, unde vor participa 100 de persoane. Problema este că unii pensionari s-ar mulțumi și cu o creștere de pensii de 20%, pentru că este mult o majorare de 40% și nu este de unde. Totuși, banii pentru pensiile speciale și alte cheltuieli de unde sunt?!”, a spus Ioan Stamate.

Confederațiile pensionarilor de la nivel național au anunțat că va fi organizat un miting în faţa Guvernului pe data de 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, în semn de protest faţă de mai multe măsuri pe care le consideră abuzive faţă de pensionari.

Începând din data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei. Conform prevederilor art. 41 din OUG nr.135/2020, tot din data de 1 septembrie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie şi se stabileşte la 1.154 lei, începând cu 1 septembrie 2020.

Potrivit legii pensiilor, valoarea punctului de pensie ar fi trebuit să se actualizeze astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: