Home » Agricultura » Ploile au salvat agricultura vasluiană de la dezastru. Fermierii vor putea ara din nou câmpurile

Ploile au salvat agricultura vasluiană de la dezastru. Fermierii vor putea ara din nou câmpurile

Ploile din ultimele zile vor debloca lucrările din sectorul agricol de la nivelul județului Vaslui. Din cauza secetei excesive și persistente, fermierii vasluieni nu au putut face arăturile pentru însămânțările din această toamnă și au fost nevoieți să apelaze la alte tehnologii. Producătorii au utilizat utilaje grele cu ajutorul cărora să pregătească terenul până la o adâncime de 20 de centimetri, pentru a putea face însămânțările de toamnă. După ploile înregistrate în aceste zile se va trece și la efectuarea arăturilor, în vederea pregătirii solului pentru însămânțările din primăvara anului viitor.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a precizat că situația este foarte gravă din cauza secetei, iar arăturile nu au putut fi realizate.

”Pentru campania de însămânțări din această toamnă lucrările s-au executat cu multe greutate. Se fac mai multe treceri pe aceleași suprafețe, iar consumul de carburant este mult mai mare pentru pregătirea patului germinativ în vederea însămânțării culturilor de orz și grâu”, a spus Gigel Crudu.

În perioada 3 august – 15 septembrie 2020, DAJ Vaslui a desfășurat o campanie de verificări în teritoriu, pentru a constata pierderile provocate de secetă la nivelul culturilor semănate în primăvara acestui an. Din întreg județul, au fost centralizate nu mai puțin de 10.000 de procese verbale privind pagubele provocate de secetă. În aceaste zile, specialiștii din cadrul DAJ Vaslui lucrează la raportul sinteză privind impactul secetei în agricultura locală, document care va fi transmis Prefecturii Vaslui și Ministerului Agriculturii.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: