Home » Business » Sărăcie versus dezvoltare. Investițiile străine din județul Vaslui sunt de numai 77 euro pe cap de locuitor!

Sărăcie versus dezvoltare. Investițiile străine din județul Vaslui sunt de numai 77 euro pe cap de locuitor!

de Dănuț CIOBANU 

Investițiile străine din județul Vaslui sunt de 39 milioane de euro. La nivelul Moldovei, județul Botoșani cu care Vasluiul ”concura” la statutul de cel mai sărac județ din regiune are investiții străine de 53 milioane de euro. Cele mai mari injecții de capital extern sunt în Bacău, în valoare de 775 milioane de euro. Lipsa investițiilor străine este una din principalele cauze care plasează Vasluiul în grupul celor mai sărace județe din România.

Județul Vaslui a căzut examenul la atragerea de investiții străine. După 30 de ani de economie de piață, Vasluiul se clasează pe ultimul loc la nivelul Moldovei în ceea ce privește înregistrarea de firme străine și valoarea capitalului investit. Din nefericire, județul nostru este pe ultimele locuri și la nivel național, în ceea ce privește investițiile străine.

În perioada 1991 – 31 decembrie 2019, în județul Vaslui s-au înregistrat 476 de firme străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,20% din totalul societăților străine. În ultimii 30 de ani, valoarea totală a investițiilor străine din județul nostru este de 39 milioane de euro.

Cu astfel de performanțe negative, Vasluiul este pe ultimul loc în țară în funcție de numărul societăților și pe locul 41 în funcție de capitalul social în echivalent valută.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, valoarea capitalului social subscris de investitorii străini în celelalte județe din Moldova este următoarea: Bacău – 775 milioane de euro; Botoșani – 53 milioane de euro; Iași – 437 miloane de euro; Neamț – 118 milioane de euro; Suceava – 337 milioane de euro.

Lipsa investițiilor străine de la nivel local este una din principalele cauze care plasează Vasluiul în grupul celor mai sărace județe din România. Potrivit datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în următorii ani Vasluiul nu va recupera decalajul de dezvoltare față de restul județelor din regiune, Astfel, până în anul 2023, PIB-ul județului Vaslui va evolua la o valoare totală de 13.365 milioane de lei.

Peste trei ani. în cazul celorlalte județe din Moldova, valoarea PIB-ului se prezintă astfel: Bacău – 28.618 milioane lei; Botoșani – 13.885 milioane lei; Iași – 44.927 milioane lei; Neamț – 19.663 milioane lei; Suceava – 26.020 milioane lei.

Potrivit acelorași date statistice, la nivel național, județele cu cel mai mic PIB sunt Mehedinți – 10.391 milioane lei; Covasna – 10.488 milioane lei; Tulcea – 11.064 milioane lei; Sălaj – 12.687 milioane lei; Ialomița – 13.040 milioane lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*