Home » Local » Grevă japoneză în toate spitalele din județul Vaslui!

Grevă japoneză în toate spitalele din județul Vaslui!

 

Ieri, membrii Sindicatului „Sanitas” din Vaslui s-au solidarizat cu colegii lor din țară și au intrat în grevă japoneză. Fără să-și întrerupă activitatea, cu banderolă la mână, sau cu înscrisuri pe combinezoane, cei din sănătate au protestat astfel față de neacordarea unor drepturi salariale.

Revendicările membrilor „Sanitas” sunt: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicină școlară, unități de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienții confirmați/suspecți de infecția cu virus SARS-CoV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială, care în perioada stării de urgență a fost implicat direct în activitățile specifice unităților în care își desfășoară activitatea; acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel din asistență socială, conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/94/2087/2020; acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară; acordarea sporului de 55-85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri, conform Legii nr. 153/2017 și HG nr 153/2018.

O altă revendicare o reprezinta deblocarea posturilor din unitățile sanitare, cele de asistență socială și cele medico-sociale, precum și asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție, în cantitatea și calitatea necesare pentru o protecție optimă a personalului expus infectării cu noul virus.

Sindicaliștii Sanitas vor să li se acorde începând cu 1 ianuarie 2021 salariile prevăzute în Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială. De asemenea, cadrele sanitare doresc să le fie calculate sporurile la salariul de bază actual, atât pentru personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială. O ultimă revendicare, dar foarte importantă, este reluarea dialogului social real, la toate nivelurile.

„Federația Sanitas a solicitat o întâlnire cu Ludovic Orban, prim-ministrul României. Federația a fost contactată de Cancelaria prim-ministrului și am fost informați că reprezentanții Sanitas vor putea avea o întâlnire cu prim-ministrul Orban săptămâna viitoare, la o dată care va fi comunicată ulterior”, ne-a declarat Daniela Clătinici, președinta „Sanitas” Vaslui. (M.N.)

About admin

%d blogeri au apreciat: