Home » Administratie » Mihai Botez: Alimentarea localităților cu gaz – primul examen al noilor autorități locale.

Mihai Botez: Alimentarea localităților cu gaz – primul examen al noilor autorități locale.

Pe 6 octombrie, Camera Deputaților a adoptat OUG 128/2020. Ordonanța prevede instituirea Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale.
Acest program reprezintă o oportunitate pentru autoritățile locale să conecteze gospodăriile la rețeaua de gaze, dar și clădirile în care se desfășoară activități de interes public (școli, centre sociale etc).
Importanța alimentării cu gaz este evidentă. Confort pentru cetățeni, eficiență dar și protecția a mediului. Alimentarea cu gaz este o utilitate deja esențială, nu un lux, iar orice ales local ar trebui să lupte pentru localitatea pe care o reprezintă.
Există câteva limite ce trebuie respectate. Valoarea maximă a proiectului este de 25 milioane euro, iar numărul de gospodării ce trebuie aduse racordate este de 1000.
Proiectul permite asocierea localităților, mai ales în cazul comunelor care au mai puțin de 1000 de gospodării. Mai mult detalii, dar și documentele necesare pot fi obținute de aici https://bit.ly/3izisM5, inclusiv Ghidul Solicitantului, care detaliază criteriile.
Încurajarea mea către autoritățile locale este clară: Colaborați în interesul cetățenilor. Animozitățile politice trebuie lăsate în urmă, iar colaborarea noilor primării trebuie să fie imediată. Data limită la care trebuie depuse proiectele este 17 decembrie, așadar procesele trebuie începute odată cu preluarea mandatelor.
Consilierii județeni USR PLUS, dar și cei locali, în comunele unde sunt prezenți, vor face toate demersurile pentru a susține autoritățile locale în demersul lor de a scrie proiecte pentru racordarea la rețeaua de gaz.
Trebuie să migrăm către un mod nou de a face politică, unul în care punem colaborarea pe primul loc.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*