Home » Coronavirus » Apel disperat către donatorii de sânge din județ

Apel disperat către donatorii de sânge din județ

Criză de sânge, fără precedent în județul Vaslui. Centrul Județean de Transfuzii Sanguine, cu sediul în Bârlad, înregistrează o scădere importantă de donatori.

Numărul donatorilor de sânge a început să scadă încă din martie, de când a apărut pandemia, iar în această perioadă a ajuns la mai puțin de jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Ideal ar fi să putem menține un număr de 25-30 de donatori pe zi, dar, din păcate, numărul lor, inclusiv al celor fidelizați, a scăzut dramatic. Facem apel la locuitorii județului, cei care vor să salveze viața semenilor lor internați în spital, să dea dovadă de solidaritate față de cei bolnavi și să vina la CJTS pentru donare. Este singura posibilitate de a-i salva de la moarte pe cei care au nevoie de transfuzie.”, a declarat pentru EstNews, dr. Violeta Nistor, directorul CJTS.

Aceasta a adăugat că așteaptă la centru și donatorii de plasmă, persoane care s-au vindecat de COVID și vor să salveze viața pacienților infectați cu SARS-CoV-2, internați la terapie intensivă, în stare critică.

„Până în prezent, avem înregistrat un număr de 27 de donatori de plasmă. Destul de puțini, în comparație cu cazurile care așteaptă să beneficieze de acest tratament. Pot dona plasmă persoane care au avut COVID și care s-au vindecat. Trebuie să prezinte la centru acte medicale, din care să rezulte că au fost testați negativ și a trecut o lună de la externare.”, a mai spus dr. Violeta Nistor.

Directoarea CJTS asigură potențialii donatori că recoltarea de sânge se face în condiții de maximă siguranță în privința măsurilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 și că nu există niciun risc în acest sens. (M.N.)

About admin

%d blogeri au apreciat: