Home » Coronavirus » O gură de oxigen pentru medicii și pacienții de la CPU al spitalului din Bârlad

O gură de oxigen pentru medicii și pacienții de la CPU al spitalului din Bârlad

Aglomerația de la Compartimentele de Primire a Urgențelor din cadrul spitalelor suport COVID se va reduce de sâmbătă, 31 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a ordinului ministrului Sănătății, prin care se pun în aplicare prevederile OUG nr. 180 din 22.10.2020, conform căreia pacienții testați pozitiv asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19 nu mai sunt obligați să se prezinte la spital pentru evaluare. Aceștia urmează să fie monitorizați zilnic, în perioada carantinei, de către medicii de familie.

Situația existentă de mai multe săptămâni la CPU al Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad este greu de suportat atât de către cadrele medicale cât și de către pacienți, aceștia din urmă fiind nevoiți să aștepte și câte 10-12 ore pentru a fi evaluați și carantinați la domiciliu sau, după caz, internați.

Pe lângă pacienții cu forme de COVID medii și severe, și pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare sunt trimiși de către DSP pentru evaluare, fapt care duce la congestionarea activității CPU.

Medicii urgentiști, puțini la număr, sunt extenuați și între o resuscitare sau o evaluare a unui pacient grav, se ocupă și de pacienții asimptomatici, pentru care trebuie efectuate investigații și analize, dar și întocmite aceleași documente medicale.

Numărul cazurilor de COVID a crescut foarte mult în județ, ajungându-se în situația în care, zilnic, la CPU se prezintă chiar și 100 de persoane testate pozitiv. În acest context, măsura carantinării imediate a persoanelor asimptomatice sau cu forme simple de boală, fără obligația de a se mai prezenta la spital, va fi o gură de oxigen atât pentru pacienții cu forme mai severe de COVID, cât și pentru medicii urgentiști.

În plus, riscul de infectare s-ar reduce, întrucât un număr considerabil de pacienți pozitivi dar asimptomatici sau cu forme ușoare nu s-ar mai deplasa la spitalul din Bârlad cu mijloace de transport în comun (autobuze, taxi-uri) sau pe jos.

Realitatea este că, deși declară la DSP că se vor deplasa cu ambulanța sau mașina personală, mulți pacienți din județ testați pozitiv se deplasează cu mijloace de transport în comun, la spitalul din Bârlad. (M.N.)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*