Home » Local » Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui: „Vrem un spital de prim rang, așa cum trebuie să aibă fiecare județ”

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui: „Vrem un spital de prim rang, așa cum trebuie să aibă fiecare județ”

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui continuă investițiile în modernizarea Spitalul Județean de Urgență. Pe lângă fondurile locale și cele de la bugetul național, se pune accentul pe fondurile UE. Obiectivul CJ-ului este ca Vasluiul să dețină un spital de prim rang, la standarde europene. Pe lângă dotarea ambulatoriului și extinderea UPU, se construiește un centru de zi, se montează un lift la secția de oncologie, o morgă nouă, se modernizează mai multe săli de operație.

În prezent, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui derulează un proiect european prin care se investesc 13,3 milioane de lei în extinderea UPU cu un corp nou de clădire și dotarea unității cu 84 aparate medicale. Actualele spații ale UPU sunt insuficiente, iar prin extinderea unității cu un corp nou de clădire modernă se urmărește asigurarea confortului atât pentru personalul medical, dar mai ales pentru pacienți. Contractul de finanțare prin POR 2014-2020 a fost semnat în luna martie 2019, iar valoarea totală a proiectului este de 13.321.989 lei. Perioada de implementare a proiectului este începând cu data de 13 martie 2019 până la data de 31 mai 2023.

Principalii beneficiari ai proiectului sunt cei 56.000 de pacienți care trec, în medie, în fiecare an pe la UPU Vaslui. Printre beneficiari se mai numără și cele 101 persoane care lucrează la UPU, precum și paramedicii care muncesc pe autospecialele de terapie intensivă.

 „Toate aceste investiții sunt foarte importante pentru comunitate. Vrem ca spitalul să fie de prim rang, la standarde ridicate, așa cum trebuie să aibă fiecare județ. Pe lângă proiectele cu dotarea ambulatoriului și extinderea UPU facem și alte investiții cum ar fi construcția unui centru de zi, montarea unui lift la secția de oncologie, o morgă nouă, modernizarea unor săli de operație. Încercăm pe toate fronturile să creem un centru de sănătate așa cum trebuie. Apelăm la fonduri europene, la surse de la bugetul național și investiții de la bugetul local”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

În această perioadă, SJU Vaslui a început și dotarea noului ambulatoriu cu echipamente medicale de ultimă generație. Până la această dată, peste 80 la sută din aparatura medicală a fost deja achiziționată și dată în folosință cabinetelor aflate în ambulatoriu. Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 și are o valoare totală de 10.360.254 lei.

Obiectivul proiectului este dotarea unui număr de 23 cabinete medicale din structura ambulatoriului cu 197 echipamente medicale. Prin intermediul proiectului va fi cumpărate ecografe, tomografe, echipamente pentru secțiile de urologie, fizioterapie, electrocardiografe și altele. De aceste dotări vor beneficia 67.000 de pacienți, consultați anual în cadrul ambulatoriului.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut