Home » Agricultura » Piața funciară nu stagnează. 2.670 oferte de vânzare teren în UAT-urile județului Vaslui

Piața funciară nu stagnează. 2.670 oferte de vânzare teren în UAT-urile județului Vaslui

Vasluienii au depus în anul trecut 2.670 oferte de vânzare teren situat în extravilanul UAT-urilor. În total, ofertele însumează o suprafață arabilă de 2.116 hectare. Pentru parafarea tranzacțiilor, au fost emise 559 avize finale în vederea cumpărării terenurilor de către preemptori (arendași sau proprietari vecini) și au fost înregistrate 1.351 de adeverințe care atestau finalizarea procedurii, precum și faptul că terenurile sunt libere la vânzare.

Prețurile aferente acestor terenuri oscilează până la un maxim de 100 lei/metrul pătrat, în funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în aproprierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului etc.

”Ținând cont de faptul că în ultimii 15 ani arendașii au făcut eforturi deosebite pentru a comasa terenurile, constituind suprafețe cât mai mari pentru a fi lucrate eficient economic, ei sunt foarte interesați să achiziționeze terenurile scoase la vânzare. Aceștia mai sunt interesați și din perspectiva că au făcut multe investiții în tehnica agricolă și, bineînțeles, vor o predictibilitate pentru activitatea pe care o desfășoară. Tocmai de aceea ei achiziționează pământ, pentru a avea garanția că au principalul mijloc de producție la dispoziție”, a precizat Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Numărul mare de tranzacții cu terenuri agricole se înregistrează după ce, în anii trecuți, proprietarii vasluieni au lansat pe piață un număr foarte mare de oferte de vânzare. Spre exemplu, în cursul anului 2018, proprietarii de pământ din județul Vaslui  au formulat 3.210 oferte de vânzare, pentru o suprafață totală de 2.900 hectare de teren agricol extravilan. În cursul anului 2017, s-au înregistrat 2.576 cereri de oferte de vânzarea pentru 2.657 hectare.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut