Home » Culture » Poetul și prozatorul George Irava, sărbătorit de edilii bârlădeni!

Poetul și prozatorul George Irava, sărbătorit de edilii bârlădeni!

La împlinirea a 85 de ani de viață, Primăria Bârlad a oferit poetului o diplomă de excelență.

Miercuri, 7 aprilie, cunoscutul poet, prozator și ziarist bârlădean George Irava a împlinit onorabila vârstă de 85 de ani. Municipalitatea bârlădeană a ținut să marcheze așa cum se cuvine acest moment, astfel că primarul Dumitru Boroș s-a deplasat la locuința reputatului poet bârlădean pentru a-l felicita așa cum se cuvine. Alături de edilul – șef al Bârladului, au mai fost prezenți criticul Gruia Novac și Cristina Vizitiu, directorul Bibliotecii Municipale ”Stroe S. Belloescu”.

”Pentru mine și activitatea mea de până acum, cele mai importante diplome sunt cele care au venit din partea cititorilor mei. Știu că domnul primar este un aprig consumator de poezie și, chiar dacă aș putea fi bănuit de lipsă de modestie, vorbesc de poezia de calitate. Dacă și poezile mele se încadrează printre preferințele domniei sale, sunt cu atât mai onorat! Totodată, prezența la aniversarea mea a celui mai bun prieten, Gruia Novac, este o surpriză care vine să îmi completeze cadoul perfect al acestei zile. Ca o povață, vreau să se știe că eu totdeauna mi-am ghidat viața după niște idei esențiale, și anume ideea de prieteni, care nu trebuie să lipsească din viața nimănui și ideea de reîntregire de sine. Lumea ar muri dacă nu ar căuta să se reîntregească mereu prin trei piloni esențiali: dragostea față de Dumnezeu, de țară și de mamă. Acesta este crezul pe care eu l-am slujit întotdeauna!”, a spus, vizibil emoționat, poetul George Irava.

Valoarea lucrărilor care poartă semnătura lui George Irava a fost evidențiată, pe scurt, dar într-o manieră completă (așa cum obișnuiește) de către criticul Gruia Novac.

„Eu sunt onorat să îi fiu astăzi alături prietenului meu foarte bun, George Irava. Lăsând la o parte, pentru o clipă, modestia, pot spune că sunt socotit a fi biograful domniei sale. Nu sunt singurul, dar sunt printre puținii care îi cunosc atât de bine poezia, încât aș putea vorbi ore întregi despre aceasta și despre cele 30 de cărți pe care le-a tipărit până în ziua aceasta. Pe scurt, însă, domnia sa este omul care s-a ocupat mereu de cuvânt, în așa fel încât doar cei aleși au reușit să i-l deslușească, să i-l înțeleagă. El este omul care dintotdeauna a fost în dialog, în primul rând cu sine și apoi cu ceilalți. A dialogat enorm de mult și astăzi, iată, îl aniversăm așa cum se cuvine! Îi doresc multă sănătate, în continuare și un sincer La mulți ani!”, a spus profesorul Gruia Novac.

„Am fost părtaș, astăzi, la o clipă prinsă în veșnicie, la care au participat doi oameni deosebiți, care au marcat profund cultura bârlădeană. Îi mulțumesc domnului profesor Gruia Novac pentru fereastra deschisă spre universul poeziei domnului profesor George Irava, pe care am avut onoarea să îl am dascăl în anii de liceu. Prețuirea și respectul pe care li-l port amândurora sunt lucruri greu de împărtășit în cuvinte. La mulți ani și multă sănătate, George Irava!”, a spus primarul Dumitru Boroș.

Pe lângă tradiționalele urări de bine, poetul George Irava a primit din partea municipalității și o diplomă de excelență în cinstea fructuoasei sale cariere literare.

Tot pe 7 aprilie, dar de la ora 10, Biblioteca ”Stroe S. Belloescu” a organizat o inedită acțiune în cinstea poetului George Irava: un recital online de poezii din lirica lui George Irava, susținut de Simon Salcă, Teodora Spânu, Alina Butnaru , Petruș Andrei și Mioara Timofte. De asemeni, toți cei care apreciază lucrările și întreaga operă literară a lui George Irava au fost invitați să înregistreze scurte mesaje de aniversare, care ulterior au fost postate pe pagina de socializare a instituției.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: