Home » Administratie » Cel mai longeviv veteran de război din Bârlad, sărbătorit de edili!

Cel mai longeviv veteran de război din Bârlad, sărbătorit de edili!

Bârlădeanul Gheorghe Voiculescu a împlinit 101 ani și este unul dintre supraviețuitorii sângeroasei bătălii de la Cotul Donului – Stalingrad (1942 – 1943).

La cei 101 ani de viață pe care tocmai i-a împlinit pe 14 aprilie, bârlădeanul Gheorghe Voiculescu este unul dintre (din ce în ce mai puțini!) veteranii în viață ai celui de la II-lea Război Mondial. Așa se face că miercuri, primarul Dumitru Boroș, alături de maistrul militar Lucian Ursu, șeful Cercului Militar Bârlad și reprezentanți ai Garnizoanei Bârlad, i-au făcut o vizită la domiciliu bătrânului veteran. Din partea oficialităților locale, Gheorghe Voiculescu a primit un tort și o diplomă aniversară, iar ministrul Apărării Naționale – Nicolae Ionel Ciucă – i-a trimis o felicitare.

”Eu vă mulțumesc din suflet că ați venit la mine în aceste momente grele pentru țară și pentru tot globul. Dar, să știți că nu sunt la fel de grele ca cele pe care le-a trăit omenirea în război. Nici nu se compară! De aceea, ar trebui să fim mai calmi și mai cumpătați în viața din aceste zile. Îmi aduc aminte că în timp ce eram în lagăr, în orașul rus Novoceboksarsk (unde am muncit în mine de cărbune și var doi ani la rând, din patru ani fără câteva luni de prizonierat cât am stat acolo) am ieșit afară, în Noaptea de Înviere. Eram eu și un soldat-preot, care era din satul Odaia Bursucani (comuna Grivița) și am cântat „Hristos a Înviat!”, în timp ce gardienii ruși ne înjurau. Dar chiar și așa, am supraviețuit pentru că noi, românii, munceam din greu în mină doar cu gândul acasă, la cei dragi și la țara noastră, unde voiam neapărat să ne întoarcem pentru a fi înmormântați! Nici nu voiam să ne gândim că murim pe acolo… Am scăpat și de tifos în lagăr, care ni s-a părut o glumă față de ce trăisem pe front. Atunci a fost greu, nu acum!”, a povestit, nea Ghiță, așa cum îi apropiații.

Deși aflat la o vârstă înaintată, Gheorghe Voiculescu uimește și acum prin luciditatea de care dă dovadă, dar și prin sentimentele profund patriotice care l-au călăuzit de-a lungul încercatei sale vieți. Este unul dintre puținii supraviețuitori ai unuia dintre cele mai sângeroase episoade din istoria celui de al II-lea Război Mondial – Bătălia de la Cotul Donului – Stalingrad 1942-1943. A luptat în cadrul Regimentului 12 Dorobanți Bârlad. Totodată, a avut din nou marea șansă de a se număra și printre supraviețuitorii lagărelor de muncă forțată din fosta Uniune Sovietică. Mai spunem doar că dintre cei peste 91.000 de prizonieri de război capturați de armata sovietică la Cotul Donului, doar circa 6.000 s-au întors în viață acasă, printre ei numărându-se și Gheorghe Voiculescu.

”Cuvintele sunt de prisos, mai ales când ai în față un om care vorbește atât de frumos față de țară și prin ale cărui vene curge sânge de român adevărat. Vă mulțumesc public, domnule Voiculescu, pentru tot ce ați făcut pentru România și vă asigur de tot respectul meu și al locuitorilor municipiului Bârlad! Să vă dea Dumnezeu sănătate în continuare și să vă țină lângă noi cât mai mult!”, i-a transmis aniversatului primarul Dumitru Boroș.

About Razvan Calin