Home » Administratie » Epopeea preluării cinematografelor ”Independența” și ”Modern” din municipiul Vaslui continuă

Epopeea preluării cinematografelor ”Independența” și ”Modern” din municipiul Vaslui continuă

de Dănuț CIOBANU 

Preluarea în administrare de către Consiliul Local Vaslui a celor două cinematografe din centrul orașului este departe de finalizare. Chiar dacă aleșii locali au adoptat o hotărâre privind preluarea  cinematografelor ”Independența” și ”Modern”, negocierile sunt abia la început. Dacă vor fi încununate de succes, clădirile vor trece din domeniul privat al statului și din administrarea România – Film în domeniul public al municipiului și administrarea CL Vaslui.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că cinematografele au datorii de 311 mii lei la bugetul local. Cele două clădiri vor fi evaluate și se va emite un model de protocol, urmând să fie discutat fiecare articol în parte.

„Am discutat cu România – Film care este în reorganizare și cu Ministerul Culturii. Vom continua discuțiile. Conform procedurilor de preluare, timp de 15 ani trebuie să păstrez obiectul de activitate al cinematografelor. Aici e problema. Să modernizăm clădirile în patru ani și dacă poți să reziști 15 ani cu obiectul de activitate. Pe zona centrală a orașului sunt cele 2 cinematografe și Teatrul de Vară, unde pot rula filme. Cu trei cinematografe vom putea să respectăm acest obiect?!”, a întrebat Pavăl.

Clădirile celor două cinematografe fac parte din patrimoniul imobiliar al municipiului Vaslui și se află într-o stare avansată de degradare, reprezintă focare de infecţie și sunt adăpost pentru oamenii străzii.

La începutul anului 2016, proprietarii de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) și-au dat acordul de principiu pentru un protocol de preluare a celor două cinematografe de către autoritățile locale. Pentru parafarea protocolului, conducerea RADEF a solicitat Consiliului Local (CL) Vaslui să formuleze o hotărâre în acest sens. Însă, după adoptarea hotărârii de către CL Vaslui, documentul a primit un aviz negativ din partea celor de la RADEF.

Potrivit OG nr. 39/2005, cinematografele “Independența” și “Modern” din municipiul Vaslui se află în proprietatea privată a statului și în administrarea România – Film. În anul 2008, Parlamentul a aprobat Legea nr. 303, act normativ care dădea posibilitatea trecerii imobilelor respective, cu tot cu terenurile aferente, în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale și în administrarea autorităților locale. Preluarea clădirilor se putea face cu condiția menținerii destinației inițiale, adică să rămână cinematografe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut