Home » Administratie » Primăria Bârlad a amplasat un totem închinat marelui pictor Nicolae Tonitza! (Foto+Video)

Primăria Bârlad a amplasat un totem închinat marelui pictor Nicolae Tonitza! (Foto+Video)

Dezvelirea panoului a fost făcută în prezența strănepoatei pictorului, Andra Tonitza.

Chiar în Duminica Floriilor, municipalitatea bârlădeană l-a omagiat pe unul dintre cei mai celebri fii ai urbei, pictorul Nicolae Tonitza, organizând o inedită acțiune: dezvelirea unui totem închinat memoriei marelui artist plastic român. Anul acesta s-a împlinit 135 de ani (pe 13 aprilie) de la nașterea celui considerat urmașul lui Ștefan Luchian și unul dintre cei mai reprezentativi pictori impresioniști. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 s-a hotărât ca dezvelirea acestui panou omagial să fie amânată pentru 25 aprilie.

Totemul a fost amplasat la capătul scuarului care separă cele două benzi de circulație ale străzii Ștefan cel Mare, în apropiere de Biserica ”Vovidenia”. Casa în care s-a născut Nicolae Tonitza era situată pe amplasamentul în care se află acum parcarea auto a super-market-ului ”Lidl”. Totemul a fost realizat având la bază conceptul gândit de artistul plastic Sebastian Pascu. La dezvelirea acestui inedit monument a fost prezentă (la invitația primarului Dumitru Boroș) și Andra Tonitza, strănepoata pictorului.

”În semn de prețuire față de marele pictor Nicolae Tonitza, am comandat realizarea acestei lucrări, spre aducere aminte de acest mare bârlădean. Sun foarte bucuros și emoționat pentru acest moment și, în același timp, pentru faptul că am avut-o alături la acest eveniment pe strănepoata marelui pictor, doamna Andra Tonitza”, a spus primarul Bârladului, Dumitru Boroș.

Trebuie spus că amplasarea acestui totem dedicat memoriei marelui pictor bârlădean face parte dintr-un proiect mai amplu al municipalității care vizează marcarea tuturor imobilelor și locurilor unde s-au născut sau au trăit diferite personalități ale orașului.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: