Home » Administratie » S-a ajuns la fundul sacului! Primarii vasluieni nu mai au finanțare pentru investiții

S-a ajuns la fundul sacului! Primarii vasluieni nu mai au finanțare pentru investiții

de Dănuț CIOBANU 

Edilii comunitaților vasluiene nu mai au de unde să obțină finanțări pentru proiectele de dezvoltare. Majoritatea programelor de finanțare din bugetul național sau pe fonduri europene nu mai conțin măsuri pentru susținerea investițiilor în comunele rurale. Dacă primarii cu mai multe mandate sunt mai liniștiți, deoarece mai au încă în derulare investiții, primarii noi sunt în imposibilitatea de a dezvolta localitățile pe care le conduc.

Primarii din județul Vaslui se plâng că nu mai mai au la dispoziție programe de finanțare pentru dezvoltarea comunităților pe care le conduc. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că a discutat cu mai mulți primari, care i-au spus că nu au pe ce programme să depună proiecte pentru a obține finanțări.

Pe de o parte, în ceea ce privește Compania Națională de Investiții, primarii susțin că proiectele sunt acordate pe criterii politice și, astfel, acestea sunt scoase sau introduse pe lista sinteză.

Pe de altă parte, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu  este clar dacă va mai exista susținere financiară pentru proiectele comunelor. Conform informațiilor publicate în presa centrală, Comisia Europeană ar fi obiectat față de Fondul de reziliență pentru localități, una din componentele PNRR dedicate primarilor. Acest fond prevede o sumă de 4 miliarde de euro, prin care Guvernul voia să pună fonduri la dispoziția primarilor de orașe și comune pentru reducerea disparităților teritoriale, tranziția verde și digitalizare.

La această dată, nici pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) sau pe Programul Național de Dezvoltare Rurală nu sunt noi măsuri, unde primarii să aplice proiecte pentru a finanța obiective de investiții.

„Primarii nu au finanțări. Nu avem unde aplica pe niciun program de finanțare cu bani de la bugetul național sau fonduri europene. Cu bani de la bugetele locale nu pot fi susținute investiții de interes public. Pentru primarii care sunt la primul mandat este foarte greu să facă treabă”, a spus Neculai Moraru.

În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 860 milioane de lei. Din numărul total de investiții, Consiliul Județean Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei. Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: