Home » Local » Ce este un oximetru și de ce ar trebui să deții unul în vremuri de Covid

Ce este un oximetru și de ce ar trebui să deții unul în vremuri de Covid

Dacă te întrebi ce este un oximetru și dacă ar trebui să ai unul în casă, în această perioadă de pandemie, acest scurt ghid îți va răspunde la întrebări.
Este posibil să fi citit sau să fi auzit recent despre pulsioximetre și despre modul în care acestea sunt utilizate pentru a monitoriza starea de sănătate a persoanelor cu coronavirus (COVID-19). De fapt, spitalele utilizează pulsioximetre pentru a detecta deteriorarea timpurie a pacienților cu oronavirus.
Ce este un oximetru?
Un oximetru este un dispozitiv mic care se fixează pe deget și care îți măsoară ritmul pulsului, precum și cantitatea de oxigen din sânge.
De ce ai vrea sau ai avea nevoie de un oximetru?
S-a raportat că nivelurile de oxigen pot scădea semnificativ până la niveluri periculos de scăzute la persoanele cu coronavirus. Este posibil să nu îți dai seama că nivelurile de oxigen au scăzut dacă nu te simți rău sau nu prezenți alte simptome.
Un nivel scăzut de oxigen din sânge este un indicator timpuriu util al „hipoxiei tăcute” (niveluri scăzute de oxigen în absența unei dificultăți semnificative de respirație).
De ce sunt importante nivelurile de oxigen?
Nivelul de oxigen din sânge este cantitatea de oxigen care circulă prin sânge. Nivelurile scăzute de oxigen din sânge pot indica o problemă cu plămânii sau circulația.
Un oximetru nu poate detecta coronavirusul, dar te poate ajuta să îți monitorizezi starea generală de sănătate și semnele asociate cu virusul. Specialiștii te sfătuiesc ca, dacă ai oricare dintre următoarele simptome ale coronavirusului (COVID-19), să contactezi medicii cât mai curând posibil.
Senzație de respirație sau dificultăți de respirație, mai ales atunci când stai în picioare sau ești în mișcare
Dureri musculare severe sau oboseală
Frisoane sau fiori
Dacă utilizezi un oximetru, nivelul de oxigen din sânge este de 94% sau 93% sau continuă să fie mai mic decât în mod obișnuit, în cazul în care saturația normală de oxigen este sub 95% (reia citirea într-o oră).
Simți că ceva nu este în regulă (slăbiciune generală, oboseală severă, pierderea poftei de mâncare, pipi mult mai puțin decât în ​​mod normal, incapabil să te îngrijești – sarcini simple precum spălarea și îmbrăcarea sau prepararea mâncării).
Cum funcționează un oximetru?
Pentru a utiliza un oximetru, plasează degetul în interiorul dispozitivului și, în câteva secunde, ți se va oferi o citire completă a nivelului de oxigen. Acest lucru trebuie făcut pe parcursul zilei la intervale regulate.
Un oximetru este de fapt un mic dispozitiv inteligent care foloște lumina pentru a măsura nivelurile de oxigen. Un senzor măsoară nivelurile de absorbție ale lungimilor de undă specifice ale luminii găsite în hemoglobina oxigenată în comparație cu hemoglobina redusă. Un LED transmite lungimile de undă ale luminii dintr-o parte a degetului către senzorul fotodetector de pe cealaltă parte a degetului. Nivelul de oxigen din sânge determină cantitatea de lumină absorbită.
Cum poate ajuta oximetrul un adult mai în vârstă?
Dacă ești în vârstă sau ești considerat cu risc crescut de coronavirus, un oximetru îți poate aduce beneficii prin monitorizarea nivelului de oxigen.
Nivelurile de saturație a oxigenului variază considerabil în funcție de starea de sănătate a unei persoane, iar adulții în vârstă vor avea de obicei niveluri mai mici de saturație a oxigenului. Se raportează că un nivel normal de oxigen în sânge este cuprins între 95% și 100%, dar se spune că persoanele internate la spital cu coronavirus tind să aibă niveluri de oxigen de aproximativ 70 – 80%.
Un oximetru ar putea fi util și poate salva vieți, în special pentru cei care sunt mai vulnerabili la coronavirus , deoarece pot fi internați la spital mai devreme și înainte ca nivelurile lor de oxigen să scadă la un nivel periculos de scăzut.
Cât costă un oximetru? Ar trebui să cumperi unul?
În timp ce oximetrele sunt dispozitive medicale obișnuite încă din anii ’70, utilizate în mod incorect ele pot da informații false și, ca și în cazul multor produse legate de coronavirus, cererea și prețul au crescut. Un pulsoximetru poate costa aproximativ 50 – 100 de lei.

%d blogeri au apreciat: