Home » Agricultura » Agricultorii vasluieni stau cu ochii pe prognozele meteo! Culturile agricole au nevoie urgent de precipitații

Agricultorii vasluieni stau cu ochii pe prognozele meteo! Culturile agricole au nevoie urgent de precipitații

Agricultura județului Vaslui are nevoie de precipitații însemnate, pentru a se reface deficitul de apă din sol. În prezent, odată cu creșterea temperaturilor, starea de vegetație este mai bună și au început să crească și culturile care la sfârșitul anului trecut nu erau răsărite. Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că din informațiile primite din teritoriu culturile agricole arată mult mai bine decât în toamna anului precedent.

„Însă, așa cum știm, rezerva de umiditate din sol este extrem de redusă. Aceasta, practic, se găsește în stratul cuprins între 0 și 30 de centimetri, la nivelul teritoriului județului Vaslui. În continuare, sunt condiții pentru răsărirea și creșterea culturilor agricole, dar situația nu va fi una optimistă dacă nu vor cădea precipitații. Din luna aprilie, procesele de creștere și dezvoltare a culturilor se vor intensifica, va crește masa vegetativă și, prin urmare, consumul de apă va fi mai mare și necesarul de apă va fi mai mare”, a explicat Gigel Crudu.

La finalul anului trecut, dintr-o suprafață totală semănată cu grâu de 65.957 hectare, plantele au răsărit numai pe 16.688 hectare (25% din suprafața semănată). Potrivit datelor DAJ Vaslui, pe 16.895 hectare grâul a răsărit parțial sau era în curs de răsărire, în timp ce o suprafață de 32.374 hectare era nerăsărită (49% din suprafața totală semănată).

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: