Home » National » Iată cât vom plăti anul acesta pentru un kilogram de carne de miel
Grilled Rack of lamb on a cutting board

Iată cât vom plăti anul acesta pentru un kilogram de carne de miel

Primii interesaţi de cumpărarea unui miel de Paşte vor fi catolicii. Anul acesta Paştele catolic pică în 17 aprilie, cu o săptămână înainte de cel al ortodocşilor.

„În momentul de față prețul la miei variază în funcție de kilogram/cap și zona țării. Prețul se încadrează undeva între 17 -18 lei kilogram/viu, plus TVA. Iar carcasa ajunge undeva la 35-40 de lei în prezent, un preț pe care îl aveam anul trecut în perioada Pascală. Ca și creșteri, dacă ne referim la vânzarea în viu, față de anul trecut este o majorarea de 25 la sută, asta simțită pe pielea mea în fermă. Anul trecut în 15 martie încărcam cu 14 lei plus TVA iar anul acesta, chiar săptămâna trecută, am încărcat cu 17 lei plus TVA. Dar prețurile însă nu sunt nici pe departe comparabile cu scumpirile pe care le-am întâmpinat noi în ferme. Spre exemplu, cerealele anul trecut erau undeva la jumătate comparativ cu perioada aceasta, poate și mai jos, motorina era 5-6 lei/litru”, a declarat Ionuț Cioranu, tânăr crescător de ovine din județul Arad, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, citat de AGROINTEL.RO.

Prețul unui kilogram de carne de miel este dublu la magazin

 

Crescătorul de ovine a mai subliniat că prețul pentru carnea de miel din import se vinde la un preț dublu în marile magazine, comparativ cu sumele cerute de ciobani.

„În supermarket este circa 50 de lei pe kilogram, noi vindeam cu 17 lei și văzusem în galantar cu prețul mai mult de dublu.  Dacă veți merge în marile magazine nu găsiți miel românesc. Deci tot ce se vinde în supermarket vine din afară. Ce vând fermierii de Paște se regăsește în piețe și puncte de sacrificare în ferme, pe care anul acesta ni s-a dat voie să le construim, acum cu 3 săptămâni înainte de Paște”, a mai declarat Ionuț Cioranu. 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*