Home » Local » Campania națională „Curățăm România”

Campania națională „Curățăm România”

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui informează faptul că proiectul „Curățăm România” inițiat de Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor (MMAP), a început  și în județul Vaslui, proiect ce se derulează în cursul lunii aprilie 2022, în perioada 04 aprilie – 04 mai 2022, sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”. Scopul campaniei este schimbarea comportamentului populației privind protecția mediului, cu implicarea directă a ministerului, a tuturor instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea ministerului, precum și a unităților administrative teritoriale.

Pentru buna desfășurare a campaniei, la nivel judetean  există o strânsă colaborare între Instituția Prefectului Județul Vaslui, Consiliul Județean Vaslui reprezentanții instituțiilor județene subordonate Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui, Direcția Silvică Vaslui, Comisariatul Județean Vaslui al Gărzii Naționale de Mediu și ANANP – Serviciul Teritorial Vaslui, precum și ai unităților administrative teritoriale, ce se vor implica activ în organizarea acțiunilor de colectare de deșeuri din zonele de depozitare ilegală.

Administrația Fondului pentru Mediu, pune la dispoziția primariilor un buget prin care acestea vor putea deconta o parte din cheltuielile de ecologizare (transport, colectare, cheltuieli cu utilajele de colectare, cheltuieli de depunere la gropile autorizate), conform Ordinului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 710/01.04.2022.

În acest sens Consiliul Județean Vaslui asigură tot sprijinul necesar UAT-urilor interesate, cât și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui în vederea accesării acestui program și implementarea lui cu succes. Ghidul de finanțare a Programului Curățăm România și Instrucțiunile de înscriere în program pot fi consultate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, la secțiunea Programe de finanțare. https://afm.ro/curatam_romania.php

Unităţile administrativ-teritoriale de pe raza județului Vaslui vor identifica zonele cu probleme și care necesită igienizare din arealul propiu și vor implica  cât mai multi cetățeni, de la copii, la cei maturi. Se pot baza pe sprijinul Direcției Silvice Vaslui, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui  pentru  acțiunile de ecologizare a cursurilor de apă, a zonelor forestiere.

Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui, Comisariatul Județean Vaslui al Gărzii Naționale de Mediu în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, vor desfăsura actiuni de informare și conștientizare în unitățile de învățământ ce au ca obiectiv formarea de atitudini şi percepţii privind protecţia mediului, responsabilizarea și implicarea activă a tuturor elevilor cu obiectivul comun de a păstra o țară curată. De asemenea, invităm elevii, cadrele didacțice și părinții să se implice activ în  acțiunile de ecologizare pe bază de voluntariat.

Avem o responsabilitate morală pentru ce lăsăm moștenire generațiilor viitoare!

 

Ce ne propunem?

  • să schimbăm percepția și atitudinea instituțiilor, a factorilor de răspundere și a cetățenilor din comunitățile în care va avea loc Campania;
  • să-i responsabilizăm și să-i implicăm activ pe toți cei care ne vor fi parteneri sau beneficiari ai campaniei, în scopul colectării selective a deșeurilor abandonate și pentru predarea acestora într-un mod corect și prietenos cu mediul;
  • să oferim un model de bună practică și să-i familiarizăm pe cetațeni cu modalitațile de valorificare a deșeurilor și cu posibilităților de colectare existente la nivel local și național.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*