Home » Local » 125 de vasluieni au fost depistați că prestau muncă la negru! Cele mai multe ilegalități sunt în construcții și comerț

125 de vasluieni au fost depistați că prestau muncă la negru! Cele mai multe ilegalități sunt în construcții și comerț

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat în anul trecut o serie de acțiuni pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată. Domeniile verificate de inspectorii în muncă au fost construcțiiile, protecție și gardă, comerț, fabricarea produselor de brutărie, întreținerea și repararea autovehiculelor, fabricarea de băuturi etc.

În total, au fost verificați 985 de angajatori, fiind depistate 125 de persoane care prestau muncă nedeclarată. În aceste cazuri, pentru fiecare persoană au fost aplicate amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, valoarea totală a amenzilor fiind de 2.430.000 de lei. Cele mai multe persoane fără contracte individuale de muncă au fost descoperite în construcții (59 de persoane), comerț (13 persoane), restaurante (9 persoane), transporturi (6 persoane).

”Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: