Home » Local » Cele două fetițe gemene din Ucraina care au primit ajutor la Spitalului Municipal din Bârlad au fost externate

Cele două fetițe gemene din Ucraina care au primit ajutor la Spitalului Municipal din Bârlad au fost externate

Secția de Neonatologie – Compartimentul Prematuri a Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad a îngrijit timp de 2 săptămâni, în perioada 23 martie – 8 aprilie, 2 copii, născuți prematur, aduși prin transfer de la Maternitatea din Odessa, Ucraina.
Cele două fetițe, născute la 30 de săptămâni, din sarcină gemelară, în vârstă de o luna și jumătate au fost spitalizate împreună cu mama lor într-un salon de rooming in.
Prematuritatea este importantă, din cauza imaturității diferitelor organe, nou-născutul prematur poate pune o serie întreagă de probleme: respiratorii, digestive, tulburări metabolice, hematologice și infecții determinate de scăderea imunității.
Îngrijirea nou-născutului prematur necesită o supraveghere continuă și minuțioasă. Astfel, pe parcursul spitalizării, fetițele au fost permanent monitorizate, s-au efectuat investigații periodice, au primit medicație specifică patologiei asociate, mama a fost informată și consiliată în legătură cu starea de sănătate a bebelușilor.
Un element care a făcut dificilă colaborarea cu mama a fost că aceasta nu cunoaște limba engleză și comunicarea s-a efectuat prin intermediul google translate și a medicilor vorbitori de limbă ucraineană din unitatea noastră.
Evoluția clinică și paraclinică a sugarilor sub terapie a fost favorabilă, cu recuperare ponderală satisfăcătoare. Ieri, 8 aprilie 2022, s-au externat cu stare generală bună, cu o greutate >2500 g, cu recomandarea de urmărire în continuare și revenire la control.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: