Home » Administratie » Apele terapeutice de la Ghermănești nu se pierd! CJ Vaslui finanțează relansarea centrului medico-social

Apele terapeutice de la Ghermănești nu se pierd! CJ Vaslui finanțează relansarea centrului medico-social

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui a demarat contrucția unui Centru Medico-Social la Ghermănești. Aceasta este soluția identificată de autoritățile județene, pentru a pune în valoare apele termale din zonă. După ce ani la rând nu a fost găsită finanțare pentru un astfel de obiectiv, centrul va fi operaționalizat cu bani de la bugetul local. Investiția de la Ghermănești este prognozată a se ridica la circa 6 milioane de euro, lucrările urmând să fie realizate etapizat. 

Valorificarea apelor termale de la Ghermănești este o prioritate investițională pentru Consiliul Județean (CJ) Vaslui. După ce mai mulți ani nu s-a reușit identificarea unei surse de finanțare, CJ-ul a decis ca investiția să fie sprijinită exclusiv cu fonduri de la bugetul local. În prezent, nu există un program de finanțare pentru a realiza un astfel de obiectiv și nici Guvernul României nu alocă fonduri pentru aceste lucrări.

Centrul de la Ghermănești va fi al treilea centru medico-social din județ, pe lângă cele din Băcești și Codăești. Autoritățile județene vor să deschidă un al patrulea centru în sudul județului, deși există un centru la Tutova unde sunt îngrijite persoanele în vârstă.

„În ceea ce privește valorificarea apelor terapeutice suntem în faza de execuție. Facem un centru medico-social la Ghermănești. Aceasta este formula cea mai bună pe care am putut noi să o găsim, pentru a finanța un asemenea obiectiv. Această formulă a reieșit din nenumăratele demersuri pe care le-am făcut, pentru a pune în valoare apele terapeutice de acolo”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Investiția în Centrul Medico-Social Ghermănești este prognozată a se ridica la circa 6 milioane de euro, lucrările urmând să fie realizate etapizat. Proiectul va fi finalizat până în anul 2024, iar noua locație va avea 100 de paturi pentru îngrijire, personal medical și auxiliar, astfel încât noua unitate să se ridice la nivelul centrelor care fincționează deja în județ.

În prezent, corpurile de clădire ce compun Centrul de Asistență de la Ghermănești se află într-o stare avansată de degradare ca urmare a acțiunii seismelor, a infiltrării de ape pluviale și a vechimii acestora.

Pe durata de viață a clădirilor au fost realizate doar lucrări de igienizare și reparații curente. După finalizarea investițiilor, la Centrul Medical de la Ghermănești vor fi internați oameni cu diferite afecțiuni, care au nevoie de tratamente pentru recuperare fizică și psihică.

Spitalul de la Ghermăneşti are în componență cinci pavilioane și a fost construit în perioada Regelui Carol I. Spitalul a fost inaugurat în anul 1912, pentru ca în anul 1936 să fie descoperit în zonă un zăcământ de ape minerale. Până în anul 1967 în zona izvoarelor de la Ghermănești s-au forat şase puţuri, fiind deschide 14 băi pentru tratament. Spitalul ”Carol I” de la Ghermănești este situat în comuna Drânceni.
 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*