Home » Local » Expoziția temporară de numismatică „BANCNOTE ROMÂNEȘTI. NAȚIONALISM – IDENTITATE NAȚIONALĂ (1917-1947)” la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui

Expoziția temporară de numismatică „BANCNOTE ROMÂNEȘTI. NAȚIONALISM – IDENTITATE NAȚIONALĂ (1917-1947)” la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui

Ieri, 12 aprilie 2022, în prezența unui public numeros, în sala Multimedia a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție aflată sub egida Consiliului Județean Vaslui, s-a deschis expoziția temporară de numismatică „BANCNOTE ROMÂNEȘTI. NAȚIONALISM – IDENTITATE NAȚIONALĂ (1917-1947)”. Evenimentul a fost transmis on-line pe pagina de Facebook a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.
Expoziția vernisată ieri, va putea fi admirată de publicul larg în perioada 12 aprilie – 12 mai 2022. Prin organizarea acestei expoziții muzeul vasluian celebrează 155 de ani de la înființarea sistemului monetar românesc (12 aprilie 1867) și 142 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României (17 aprilie 1880).
Expoziția „BANCNOTE ROMÂNEȘTI. NAȚIONALISM – IDENTITATE NAȚIONALĂ (1917-1947)” integrează bilete de bancă emise de Banca Națională a României și Ministerul Finanțelor în perioada anilor 1917 – 1947. Pot fi admirate bancnote de diverse forme, dimensiuni și culori prezentate într-o succesiune cronologică pornind de la cea mai mică bancnotă din lume, cea de 10 bani 1917 (record înscris în 1990, în GUINESS BOOK) și până la bancnota de 5.000.000 lei 1947, cea mai mare valoare nominală deținută de o bancnotă a sistemului monetar românesc. O scurtă istorie de 30 de ani, cuprinzând emisiuni de bancnote care au în comun apelul la tradiția culturii naționale, la tradiția istorică a identității naționale românești, a reprezentărilor iconografice simbolizând satul românesc, în simbioză cu originea latină românilor. Numeroasele bancnote etalate, conțin elemente decorative care surprind simboluri identitare pentru evocarea originii latinității românilor (efigiile regelui Decebal și a împăratului Traian, Lupa Capitolină cu Romulus și Remus, Minerva zeița romană a războiului etc) sau a independenței românilor („Dorobanțul”, „Gornistul”), precum și alegorii care definesc structura socială dominantă din perioada evocată („țărancă cu sapa”, „țărancă torcând”, „fecioare la cules de fructe”, „țărancă odihnindu-se”, „țărancă alăptând” etc).
Evenimentul a fost organizat de:
• Prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU, director al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
• ALBERT GABRIEL GRECU, muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
Vă invităm să vizitați această expoziție!

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: