Home » Local » Depozitele de deșeuri neconforme, închise în Bârlad, Huși și Negrești, vor fi monitorizate 30 de ani

Depozitele de deșeuri neconforme, închise în Bârlad, Huși și Negrești, vor fi monitorizate 30 de ani

În cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” (SMID) au fost închise depozitele neconforme amplasate în municipiile Bârlad, Huși și orașul Negrești. Potrivit legislației în vigoare, respectivele depozite vor fi monitorizate minim 30 de ani. Astfel, se vor monitoriza: pânza freatică, apele de suprafaţă, sistemul de extracţie a gazului şi topografia/tasarea.

Lucrările de închidere a depozitelor neconforme din cele trei UAT-uri au următoarele valori: în Bârlad au fost efectuate lucrări în valoare totală de 11.702.364,46 lei; în municipiul Huși valoarea totală a lucrărilor a fost de 4.324.347,04 lei, iar în orașul Negrești au fost executate lucrări în valoare totală de 1.744.081,78 lei.

Contractul de finanțare al proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” (SMID) a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013. La finalizarea exercițiului bugetar europen 2007-2013, lucrările nefinalizate din cadrul proiectului și plățile pentru obiectivele de investiții realizate au fost fazate pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Lucrările nefinalizate și plățile fazate pe POIM 2014-2020 s-au ridicat la suma de 23.818.734 lei.

„Sistemul este construit cu bani europeni și cu contribuția Consiliului Județean (CJ) Vaslui și este gestionat de către o asociație formată din toate UAT-urile. Deși mai sunt multe lucruri de făcut, putem spune că acest proiect a fost o acțiune de succes a noastră și în acest moment avem un județ mai curat. Este un lucru remarcabil, dar trebuie menținut în permanență acest foc, adică să rămână un foc veșnic viu”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: