Home » Local » După 17 ani, transportul public de călători din Bârlad revine în sarcina municipalității!

După 17 ani, transportul public de călători din Bârlad revine în sarcina municipalității!

Primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, informează că de pe 25 aprilie, transportul public de călători va fi asigurat exclusiv de SC CUP SA, firmă la care unic acționar este Consiliul Municipal Bârlad.
Pentru început, CUP SA va opera pe trasee cu patru autobuze și patru microbuze. Din luna iulie, flota auto a firmei va fi mărită cu alte trei autobuze ce urmează a fi achiziționate cu fonduri de la bugetul local.
„Nu putem fi decât bucuroși că serviciul public local de transport călători revine, după 17 ani, în sarcina municipalității. Se impunea acest lucru, ba chiar era o necesitate dacă luăm în calcul și celelalte două proiecte de mobilitate urbană pe care le-am aplicat. Era, dacă vreți, o condiție sine qua non! Mijloacele de transport în comun au fost achiziționate grație unei finanțări suportate de la bugetul local. În scurt timp vom amenaja în zona Cerbul de Aur și un dispecerat de unde se vor putea procura biletele. Mai mult, vom implementa un modern sistem de ticketing, de unde cetățenii vor putea, spre exemplu, s[-și procure carduri ce vor conține un anumit număr de călătorii, și care vor putea fi realimentate online. De asemenea, în fiecare stație va fi afișat intervalul orar în care circulă fiecare autobuz sau microbuz, traseul, câte minute mai are până la sosirea în stația respectivă etc. Toate acestea sunt făcute cu un singur scop: să asigurăm bârlădenilor un sistem modern de transport public local care să le ofere condiții decente de călătorie”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Prețul unui bilet de călătorie va fi de doi lei, iar un abonament lunar va costa 90 de lei. Donatorii de sânge vor beneficia de un abonament gratuit pe o lună. Ca și până acum, elevii din instituțiile de învățământ bârlădene vor beneficia și ei de gratuitate.
Dintre cele opt mijloace de transport în comun cu care va opera CUP SA, patru sunt autobuze marca Volvo (clasă superioară de confort), iar patru sunt microbuze noi, marca Mercedes Sprinter. Costul total pentru achiziționarea acestor autovehicule s-a ridicat la 2,5 milioane de lei, sumă asigurată în întregime din bugetul local. Se preconizează ca în cursul anului 2022 să intre pe traseu, pentru probe, primul autobuz electric. Conform contractului de achiziție semnat la începutul lunii martie 2022, numărul total de autobuze electrice ce vor fi cumpărate de municipalitatea bârlădeană este de 10 bucăți, cu o valoare totală de 4,6 milioane de euro, sumă asigurată din fonduri europene.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: