Home » National » Lumea se confruntă cu o catastrofă umanitară din cauza crizei alimentelor provocate de războiul din Ucraina

Lumea se confruntă cu o catastrofă umanitară din cauza crizei alimentelor provocate de războiul din Ucraina

Din estimările instituției, s-ar putea înregistra ”o creștere uriașă”, de 37%, pentru indexul prețurilor alimentelor la nivel global.  Președintele Băncii Mondiale avertizează că dacă această criză se va prelungi, sute de milioane de oameni ar ajunge în sărăcie și ar fi determinați să-și reducă porțiile de hrană: ”Acest lucru i-ar afecta cel mai mult pe cei săraci, care vor mânca mai puțin și vor avea mai puțini bani pentru alte activități, cum ar fi școlarizarea”.

După aprecierea sa, în lume există suficiente alimente pentru a-i hrăni pe toți, iar stocurile de alimente sunt la niveluri record, dar va fi nevoie de un proces de distribuție ori de vânzare care să se asigure că ele ajung acolo unde este nevoie. Totodată, Malpass a denunțat politica anumitor țări de a subvenționa producția sau a plafona prețurile. A insistat pentru creșterea livrărilor de alimente și îngrășăminte și pentru o asistență direcționată către națiunile sărace.

Recent, Banca Mondială anunța că indicele prețurilor alimentelor la nivel global a urcat în martie la cel mai mare nivel de când ține monitorizările, înregistrându-se creșteri pentru toate categoriile de alimente urmărite. Față de aceeași lună din 2021, indicele s-a apreciat cu 33%.

Sursa: BBC

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*