Home » Agricultura » Subvenții de 60 de milioane de lei pentru apicultori! Județul Vaslui mai are în stupine 6.000 de apicultori

Subvenții de 60 de milioane de lei pentru apicultori! Județul Vaslui mai are în stupine 6.000 de apicultori

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 2 mai 2022 primește cereri de intenție pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA). Valoarea sprijinului financiar alocat anului 2022 pentru PNA este de peste 60 milioane lei. Programul Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

Cererile pot fi depuse de către formele asociative apicole legal constituite care solicită sprijin pentru măsura „Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori”, dar și de către apicultori pentru acțiunile: „Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorcă apicolă/pavilion apicol şi mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral” și „Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare”.

În ultimii ani, numărul de apicultori din județul Vaslui s-a diminuat. În prezent, în județ mai activează circa 6.000 de apicultori, care au în jur de 60.000 de familii de albine.

„Au rămas apicultori cei meticuloși și stoici, pentru că rezultatele vin în urma unei activități deosebite. Apicultorii lucrează de dimineața și până seara și este o activitate care ar trebui apreciată ne noi cei care observăm fenomenul acesta, dar și de consumatori. Apicultorul depune multă muncă pentru a produce un kilogram de miere”, spunea Vasile Puf, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: