Home » Administratie » Scandal pe repartizarea banilor către UAT-uri! Liberalii acuză conducerea CJ Vaslui că tratează cu „bășcălie” nevoile primarilor

Scandal pe repartizarea banilor către UAT-uri! Liberalii acuză conducerea CJ Vaslui că tratează cu „bășcălie” nevoile primarilor

de Dănuț CIOBANU 

În ultima ședință a CJ Vaslui, repartizarea sumelor către UAT-uri s-a făcut după același tipar. Amendamentele opoziției sunt respinse în bloc, în timp ce majoritatea își promovează propunerile de distribuire de fonduri. Noutatea este că în amendamentele majorității au fost incluse și comune liberale, lucru care a dat ocazia conducerii CJ-ului să îi acuze pe consilierii liberali că nu au votat „pentru” nici pentru respectivele UAT-uri. Liberalii au replicat că repartizarea de fonduri s-a transformat într-o „bășcălie” și nu sunt de acord cu astfel de jocuri politice.

Repartizarea sumei de 11,7 milioane de lei pentru 42 de UAT-uri din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Vaslui din impozitul pe venit pentru anul 2022 a provocat discuții aprinse. Puși în fața deciziei CJ-ului, consilierii județeni din opoziție au formulat o serie de amendamente în plenul ședinței ordinare.

Reprezentantul USR a solicitat sume de bani pentru comunele Grivița și Bogdnița, sursa indicată fiind diminuarea fondurilor alocate comunei Tutova.  Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că în Tutova a fost implementat un proiect cu fonduri europene și s-a construit un centru de zi, iar la suma care a fost atrasă comuna nu poate fi lăsată fără un sprijin financiar.

„Trebuie să ajutăm UAT-urile care atrag fonduri europene, trebuie să aibă suportul nostru. Noi avem centre sociale in Băcești, Codăești și facem unul la Ghermănești, dar în zona sudică a județului nu avem. Să tratăm cu cei de la Tutova dacă au acolo spațiu pentru a putea să înființăm și acolo un centru social, pentru că este o adresabilitate extremă din partea unor categorii sociale defavorizate”, a spus Buzatu.

Liviu Iacob, consilier PNL, a intervenit și a spus că Tutova trebuie să își ducă la sfârșit proiectul, iar pentru comunele Grivița și Bogdănița să se dea bani din fondul de la dispoziția CJ Vaslui.

Un alt amendament a fost formulat de Dan Marian, vicepreședintele CJ Vaslui, care a propus să fie alocată câte 100.000 de lei pentru comunele Boțești și Drânceni, din fondul aflat la dispoziția CJ-ului. Alte amendamente au mai fost formulate și de consilierii Dan Liviu Cain (ALDE) și Liviu Iacob de la PNL. După ce au fost supuse la vot, au fost aprobate doar amendamentele formulate de Dan Marian și Dan Liviu Cain.

Marius Arcăleanu, consilier PNL, a spus că conducerea CJ-ului a făcut o „bășcălie” din repartizarea acestor fonduri, în condițiile în care primarii au nevoie de resurse financiare.

„La început ați spus că este o repartizare făcută și nu mai pot fi dați bani la alte comune, iar apoi a venit Dan Marian cu amendamentul”, a punctat Arcăleanu.

Dumitru Buzatu a replicat consilierilor liberali că nu au fost dispuși să voteze „pentru” nici pentru comunele liberale și, în consecință, amendamentul lui Dan Marian a fost votat de către majoritate.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a spus că liberalii doresc să sprijine fiecare UAT din județ, dar nu este normal ca majoritatea să impună niște amendamente, prin care să pună opoziția într-o situație imposibilă.

„E o bășcălie de faceți! Veniți cu niște amendamente să ne dați șah. Dacă e nevoie vă fac amendamente pe loc, pentru toate comunele cu primari liberali, inclusiv pentru Negrești. Ați făcut o mascaradă și ne cereți socoteală!”, a spus Viziteu.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*