Home » National » 80.000 de tone de grâu din Ucraina așteaptă să-și continue drumul în portul Constanţa

80.000 de tone de grâu din Ucraina așteaptă să-și continue drumul în portul Constanţa

Ucraina a trimis de la începutul războiului circa 80.000 de tone de grâne către portul Constanţa, urmând să trimită noi cantităţi, a declarat managerul portului pentru Reuters, citat de Rador. Porturile ucrainene la Marea Neagră au fost blocate de la invazia rusă care a început cu două luni în urmă, iar ţara, care este un mare producător agricol, a fost forţată să exporte pe cale ferată, prin graniţa vestică, sau prin micile porturi de pe Dunăre, în România.

„Sunt aproximativ 80.000 de tone de grâne care au ajuns deja, sunt depozitate în silozuri, o parte dintre ele au fost încărcate pe nave”, a declarat managerul portului Constanţa, Florin Goidea, pentru Reuters.

Portul, care are o capacitate de depozitare de aproximativ două milioane de tone, a gestionat exporturi de 24 de milioane de tone în 2021. Anterior, în cursul lunii aprilie, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că guvernul, care a renunţat la taxele de port pentru mărfurile ucrainene, plănuieşte să redeschidă o cale ferată din era sovietică la portul său din Galaţi, pe Dunăre, care ar putea ajuta accelerarea transportului de grâne.

Nu a fost clar când ar putea fi redeschisă ruta, care necesită reabilitare. Reţeaua feroviară ucraineană foloseşte un ecartament de aproximativ 1,5 metri, cu aproximativ 10 centimetri mai mult decât cele folosite în majoritatea Europei.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: