Home » National » Prețul gazelor naturale în Europa a crescut brusc după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut brusc după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria

Gazprom a anunțat că a suspendat livrările de gaze către Bulgaria și Polonia din cauză că exporturile de gaze nu au fost plătite în ruble. După anunțul producătorului și distribuitorului de gaze din Rusia, cotațiile futures din Olanda s-au mărit cu 24% până la valoarea de 127,50 de euro pe MWh-oră, cel mai mare nivel din 1 aprilie.

Prețul gazelor în Europa crescuse deja cu până la 17% după ce Rusia a anunțat marți că a tăiat livrările de gaze spre Polonia.

Exporturile de combustibili, arma Moscovei împotriva Europei

De mai multe săptămâni, Moscova și Uniunea Europeană se află într-un conflict legat de livrările de gaze din Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a decis ca exporturile de gaze rusești către clienții săi „neprietenoși” să se facă în ruble, o măsură despre care UE spune că e o încălcare a sancțiunilor.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, iar sistarea livrărilor practic lasă UE fără posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva Moscovei în domeniul acestui tip de combustibil, scrie Bloomberg. Mai mult, măsura luată de Rusia indică încă o dată că aceasta este dispusă să folosească energia ca o armă împotriva Europei pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

„Orice cumpărător care refuză noua procedură de plată riscă să rămână fără provizii”, a spus Katia Yafimava, cercetător la Institutul Oxford pentru Studiul Energiei.

Războiul din Ucraina „va provoca cel mai mare șoc asupra prețurilor tuturor mărfurilor” din ultimii 50 de ani, a avertizat miercuri Banca Mondială.

sursă: digi24.ro

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*