Home » National » Ministrul apărării, despre atacul cibernetic: „A fost un atac simbolic, nu este un atac care să afecteze baze de date sau sistemul de comandă”

Ministrul apărării, despre atacul cibernetic: „A fost un atac simbolic, nu este un atac care să afecteze baze de date sau sistemul de comandă”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut declarații referitoare la atacul cibernetic asupra site-ul MAPN, spunând că  a fost ”un atac simbolic”, care nu a afectat baze de date sau sistemul de comandă și control. Dîncu susține că site-ul va mai fi ținut sub supraveghere câteva ore. În legătură cu exploziile din Transnistria, ministrul apărării le-a calificat drept ”o provocare”, precizând că ”s-ar putea să asistăm și la alte provocări”.

Redăm mai jos cele mai relevante declarații

  • A fost un atac la o platformă exterioară, care nu are nici o bază de date în spate. A fost un atac simbolic, nu este un atac care să afecteze baze de date sau sistemul de comandă sau control.
  • Trebuie să ținem site-ul sub supraveghere câteva ore. A fost un atac care a blocat site-ul nostru de comunicare.
  • Asemenea atacuri existsă asupra site-urilor guvernamentale și fără război. Diviziile nostre de cyber security sunt pregătite. Atacuri de gentul acesta sunt și din partea amatorilor, unele sunt orchestrate instituțional.
  • Analilzăm această situație și vom lua măsuri suplimentare dacă este cazuri. Cu siguranță că orice asemenea atac ne pune în gardă.
  • Nu avem în acest moment cereri în acest sens (trimitere de arme în Ucraina), sigur că lucrurile evoluează, vom vedea ce decizii se iau și în alte locuri. În viitor analizăm și vom lua cu transparență decizii pe care le vom anunța public.
  • Ni s-a cerut o nouă amânare, această asociere dintre Naval Group și Șantierul naval constanța s-a mai prelungit cu câteva luni, până în septembrie. Îi mai păsuim puțin, două trei luni maximum.
  • Este o provocare în Transnistria și s-ar putea să mai asistăm și la alte provocări. În acest moment situația este sub control. Nu există decât semne sporadice de mici gesturi de atentat, au mai descoperit mici explozivi unde erau relee de televiziune.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*