Home » Local » Pe aici nu se trece! Polițiștii din Vama Albița au confiscat arme, muniție, droguri, bijuterii și valută

Pe aici nu se trece! Polițiștii din Vama Albița au confiscat arme, muniție, droguri, bijuterii și valută

de Dănuț CIOBANU 

Polițiștii din Vama Albița au confiscat anul trecut bunuri în valoare de peste  3,1 milioane de lei. Portofoliul produselor reținute este extrem de mare, de la țigări și alcool, până la droguri arme, cartușe, valută sau bijuterii. Presiunea pe frontieră este imensă, fenomenul infracțional fiind dominat de migrația ilegală, contrabanda cu produse accizabile de larg consum, traficul cu auto furate sau traficul cu armament și muniție. 

Punctul de Trecere a Frontierei Albița a înregitrat în anul trecut valori superioare la mai multe capitole. Prin punctul vamal au trecut 701.200 mijloace de transport, ceea ce reprezintă un plus de 67 % față de anul precedent. Și în cazul persoanelor s-a contabilizat o creștere cu un procent de 53%, ceea ce înseamnă că au tranzitat vama 2.225.800 persoane. Vasile Cernat, șeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Vaslui, a precizat că în anul 2021 s-au înregistrat 1.022 de evenimente.

Astfel, au fost constatate 265 de infracțiuni, dintre care 19 pe migrație; 47 de infracțiuni pe contrabandă; 15 autoturisme furate; 83 de falsuri în documente; 102 de alte infracțiuni (nerespectarea regimului armelor și munițiilor, a regimului circulației rutiere, braconaj piscicol/cinegetic și trafic de doguri). Pentru toate aceste ilegîlități au fost aplicate 757 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de  461.000 lei.

„Valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la suma de 3.121.000 lei. Au fost confiscate 9.459 pachete de țigări, 613 litri băuturi alcoolice, droguri, arme, cartușe, produse psihotrope și farmaceutice. Pe aceeași listă de produse confiscate se mai numără bunuri provenite din braconaj piscicol/cinegetic, unelte de pescuit, bărci, vânat, pește, material lemnos, valută și bijuterii, a spus Vasile Cernat.

Anul trecut, în cadrul activităților de cooperare au fost desfășurate, în sistem integrat, 414 acţiuni/misiuni cu IPJ Vaslui, IJJ Vaslui etc. Tendinţele fenomenului infracţional la frontiera externă pe zona administrativ – teritorială a judeţului Vaslui sunt multiple. Migraţia ilegală – ca urmare a faptului că ne aflăm pe o rută principală de migraţie către Europa de Vest, respectiv, ruta Estică (Asia Centrală / Africa – Rusia/Ucraina – R. Moldova). Fenomenul se manifestă sub diverse forme. Contrabanda cu produse accizabile de larg consum, produse contrafăcute şi evaziune fiscală, cauza principală fiind diferenţele de accize aplicate de R. Moldova şi legislaţia diferenţiată şi permisivă în domeniu. Traficul cu auto furate – menţinerea fenomenului de auto furate pe relaţia UE–spaţiul ex-sovietic. Traficul cu armament şi muniţie  – nu avem fenomen, fiind practicat în general de persoane invitate la activităţi sportive pe teritoriul ţării sau tranzit către țări din UE.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*