Home » Administratie » Bani sunt, dar nu se cheltuie! Investițiile sunt blocate de criza prețurilor la materialele de construcții

Bani sunt, dar nu se cheltuie! Investițiile sunt blocate de criza prețurilor la materialele de construcții

de Dănuț CIOBANU 

Consilierii liberali au acuzat conducerea CJ Vaslui că nu cheltuie banii alocați programului de investiții. Liberalii au susținut că lucrurile se mișcă foarte greu și se pune întrebarea dacă nu cumva bugetul pentru dezvoltare este supradimensionat. Conducerea CJ-ului a replicat că nu sunt condiții obiective pentru realizarea investițiilor, în ultimii zece ani fiind finalizat la termen un singur proiect.

Execuția bugetului local al județului Vaslui pe anul trecut a fost criticată dur de consilierii județeni din opoziție. Liviu Iacob, consilier PNL, a întrebat conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui se se întâmplă cu investițiile, deoarece în niciun an nu se realizează programul asumat inițial.

„Avem bugetul pentru dezvoltare supradimensionat?! Ce se întâmplă că nu realizăm partea de investiții? De ce nu se cheltuie banii? Aceasta este întrebarea pe care și-o pune oricine. Avem bani, dar lucrurile se mișcă foarte greu”, a spus Liviu Iacob.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a răspuns că „Noi am cheltui banii foarte repede, dar acești bani publici trebuie cheltuiți legal”.

În ultima perioadă, multe proiecte au fost blocate din cauza creșterii rapide a prețului la materialele de construcții, în unele cazuri cu un procent de 300%.

„Ce putem să facem noi? Noi avem interes să  lucrăm încet?! Nu avem condiții obiective care să ne ducă la realizarea programului. În ultimii zece ani, la un singur proiect s-a respectat termenul de finalizare”, a explicat Dumitru Buzatu.

Proiectul bugetului local al județului Vaslui pe anul 2023, cuprinde la venituri suma de 500.357.655 lei. Din valoarea totală a veniturilor, 48.996.677 lei reprezintă subvenții de la bugetul de stat, 84.736.790 lei sume primite de la UE etc.

Cheltuielile totale sunt propuse în sumă de 533.044.191 lei, din care 313.804.098 lei la secțiunea de funcționare și 219.240.093 lei la secțiunea de dezvoltare.

Deficitul secțiunii de dezvoltare este în sumă de 32.686.536 lei și se finanțează din excedentul bugetului local existent la finele anului 2022.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: