Home » Agricultura » Despăgubiri la jumătate! Fermierii vasluieni au declarat pagube de 60 milioane de lei și au primit 29 milioane de lei

Despăgubiri la jumătate! Fermierii vasluieni au declarat pagube de 60 milioane de lei și au primit 29 milioane de lei

Producătorii agricoli din județul Vaslui care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică au primit despăgubiri  în suma totală de 29.841.572 lei. Conform OUG nr. 157/2022 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat s-au întocmit 1.872 de ordine de plată.

În județul Vaslui, seceta severă a calamitat o suprafață totală de 40.637,93 hectare semănate cu culturi de toamnă. Este vorba despre culturile de grâu, orz, orzoaică, rapiță și culturile de orzoaică de primăvară și mazăre care au fost recoltate în același timp cu culturile de toamnă.

În urma evaluărilor realizate de specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui, valoarea estimativă a pierderilor s-a ridicat la suma de 60.956.895 lei.

Viorel Humă, fermier din zona Ștefan cel Mare, spunea că producătorii agricoli s-au confruntat cu un an agricol foarte greu.

„Este foarte greu de reluat ciclul agricol. Știm că trebui motorină, utilaje, semințe, tot ce ține de înființarea unei culturi. Venim după un an secetos, în care producții nu prea am făcut și, practic, nu avem ce vinde ca să putem face un ban să ne apucăm din nou să investim. Puținul pe care l-am recoltat îl ținem deocamdată pe stoc, crezând că în viitoul apropiat va mai crește un pic prețul și prin creșterea prețului să zicem că am obținut și noi cât de cât pe hectar ca să putem relua un nou proces”, spunea Viorel Humă.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: