Home » National » Detașamentul Forțelor Aeriene se pregătește pentru misiunea de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice

Detașamentul Forțelor Aeriene se pregătește pentru misiunea de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice

Pentru demonstrarea angajamentului și solidarității naționale la nivel Aliat, Forțele Aeriene Române și-au asumat participarea la misiunea de Poliție Aeriană Întărită (eAP), sub comandă NATO, în Țările Baltice, în perioada aprilie – iulie 2023, cu un detașament format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon.
Obiectivul principal al misiunii de poliție aeriană, desfășurată în spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei, este de a preveni încălcarea spațiului aerian aliat și de a oferi asistență aeronavelor militare și civile în situații de urgență apărute în timpul zborului.
Personalul care se va disloca în Lituania, pe baza aeriană din Šiauliai, provine majoritar din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks” a Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”. Comandantul detașamentului, care poartă simbolic denumirea de „Carpathian Vipers”, este comandorul Cosmin Vlad. Acesta este un pilot experimentat, face parte din echipa Statului Major al Forțelor Aeriene și a reprezentat Forțele Aeriene în numeroase misiuni naționale și internaționale.
În săptămâna 27.02 – 03.03.2023, o echipă din cadrul Comandamentului Forțelor Întrunite și a Statului Major al Forțelor Aeriene evaluează nivelul de pregătire a detașamentului „Carpathian Vipers”, la sediul Bazei 86 Aeriană.
Evaluarea capacității forțelor rezidă în verificarea și evaluarea procedurilor operaționale, tehnicii și încadrării cu personal și în testarea capacității operaționale, fiind apreciat modul de realizare a criteriilor de performanță prin calificative.
***
Misiunea de Poliție Aeriană Întărită în Țările Baltice sub comandă NATO – Baltic Air Policing (BAP), ca parte a supravegherii militare a spațiului aerian al statelor baltice, se desfășoară pe baza unui sistem de rotație a sarcinilor efectuate de țările aliate începând din 2004. În anul 2007, Forțele Aeriene Române au mai participat la această misiune cu patru aeronave MiG-21 LanceR ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.
sursa: mapn.ro

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: