Home » Local » Penurie de locuri de muncă! Fără investiții în producție, Vasluiul are cea mai mare rată a șomajului din România

Penurie de locuri de muncă! Fără investiții în producție, Vasluiul are cea mai mare rată a șomajului din România

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui va fi și în următorii ani lider național la rata șomajului. Fără dezvoltare și investiții care să creeze locuri de muncă, mii de vasluiei nu își vor găsi o slujbă pe piața locală a muncii. Un aport anual important la capitolul șomaj este reprezentat de absolvenţii de liceu, care se înregistrează în evidențele Forțelor de Muncă pentru a beneficia de indemnizație de șomaj.

Județul Vaslui va avea la sfârșitul acestui an un număr total de 9.000 de șomeri. Conform prognozei oficiale aferentă perioadei 2022 – 2026, peste trei ani numărul de șomeri se va stabiliza la nivelul de 8.300 de persoane. Practic, cu această valoare, rata șomajului din județul vaslui va fi de 7,9%, cea mai mare de la nivel național. Următorul județ cu cea mai mare rată a șomajului în anul 2026 este Teleorman cu un procent de 7,1%.

Potrivit  datelor provizorii ale Recensământul Populației și Locuințelor – runda 2021, populația activă a județului Vaslui este de 145.331 persoane, fiind compusă din 126.138 persoane ocupate și din 19.193 de șomeri.

Pe de altă parte, populația inactivă cuprinde 229.369 persoane, din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 37.4%, iar elevii și studenții 32.7 %.

Conform acelorași date provizorii, din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, Vasluiul se situează pe locul 39 în ierarhia judeţelor.

Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul Vaslui se situează pe locul 1 în ierarhia judeţelor cu 5.1% din populația rezidentă a județului.

De altfel, evoluția populației ocupate civilă medie de la nivelul județului Vaslui în următorii ani este îngrijorătoare.

Anul trecut, nu mai puțin de 165 de absolvenţi ai promoţiei 2022 s-au înregistrat în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă  Vaslui pentru a beneficia de indemnizație de șomaj. Toți tinerii s-au trecut pe listele persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în luna iulie: Negrești – 26 de absolvenți; Huși – 15 absolvenți; Bârlad – 49 de absolvenți; Vaslui – 75 de absolvenți. În acest an, indemnizația pentru absolvenți va fi în valoare de 262 de lei, adică 50% din Indicatorul Social de Referință (ISR) care este în valoare de 525,5 lei.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: