Home » National » Stimulentul de inserție, un drept acordat odată cu reluarea activității profesionale a părinților

Stimulentul de inserție, un drept acordat odată cu reluarea activității profesionale a părinților

În vederea sprijinirii persoanelor care beneficiază de concediul şi de indemnizaţia pentru creşterea copilului, dar care doresc să își reia activitatea profesională înainte de împlinirea termenului de 2 ani, respectiv 3 ani, conform prevederilor OUG nr. 111/ 2010, se acordă un stimulent de inserție.
Stimulentul de inserţie se atribuie oricărui dintre părinţii fireşti ai copilului, oricărei persoane căruia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care au adoptat copilul, persoanei care a fost numită tutore al copilului, asistentului maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați.
Acest drept se acordă în baza unei cereri depuse la Registratura Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, din str. Ștefan cel Mare, nr.5, însoțită de documente justificative, care vor fi transmise Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamț în vederea stabilirii sau, după caz, respingerii solicitării şi efectuării plăţii.
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează:
a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi. Această sumă se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi;
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi. Această sumă se acordă până la împlinirea de vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*